Омбудсманът с критика към здравния министър заради е-рецептите

  • 23 октомври 2023 17:18

  • 1102
  • 4
Омбудсманът с критика към здравния министър заради е-рецептите
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент отправи критика към здравния министър проф. д-р Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на заради хаоса с е-рецептите.

„Защо не беше проведена предварителна информационна кампания? Не е ли редно да бъде проведена тя сега и в този период да се отстранят нередностите с алтернативни възможности за закупуване на лекарства?“, попита омбудсманът министърът на здравеопазването Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на на свиканото извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в което участваха още изпълнителните директори на Изпълнителната агенция по лекарствата и на „Информационно обслужване“ АД.

Проблемът дойде след въвеждане закупуването на антибиотици и лекарства за лечение на захарен диабет само и единствено с електронна рецепта, която е в сила от миналия понеделник  - 16 октомври.

Тя попита  още с какви механизми разполага Изпълнителна агенция по лекарствата за осъществяване на ефективен контрол върху наличието на лекарствени продукти в аптечната мрежа и какви спешни мерки се предвиждат в тази насока, както и какви са причините и кой носи отговорност за невъзможността за проследяването на лекарствата по целия им път – от внасянето им в страната до получаването им от пациента и какви спешни мерки се предвиждат това да стане възможно в най-кратък срок.

Здравният министър предложи два варианта за решаване на проблема с е-рецептите

На изслушването стана ясно, че здравното министерство предвижда да добави възможност и лекарите от спешните отделения, както и стоматолозите да могат да изписват е-рецепти за антибиотици и препарати за диабет.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1102 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Що ли

2023.10.24 | 09:12

4
С недомислици те си колко хора ще уморите сега.Господ да ви накаже!

2023.10.23 | 19:38

3
He e работа на държавата да админиcтрира рецепти на хората. Очевиден опит за пpинудително изземване на лични и търговски данни на aптеки и пациенти.

2023.10.23 | 17:55

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik
Неда

2023.10.23 | 17:38

1
А, сетиха се, че има и спешна помощ, и стоматолози. Тъй бързо ако се сещат, 20 години няма да изчистят проблемите.

Добави коментар

Водещи новини