Фармацевтите масово връщат пациенти и не изпълняват електронните им рецепти

  • 17 октомври 2023 14:50

  • 1327
  • 1
Фармацевтите масово връщат пациенти и не изпълняват електронните им рецепти
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Фармацевтите масово връщат пациенти и не изпълняват електронните рецепти. За това съобщават от Българския лекарски съюз (БЛС).

Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за нейното въвеждане, пише в становището на БЛС, изпратено до медиите.

Централата на съсловната организация била затрупана от сигнали на лекари и пациенти за неизпълнени рецептите. Фармацевтите отказвали да го направят с обяснението, че предписаният медикамент липсва. Това говори, че при хартиените рецепти те масово са отпускали каквото решат, а не каквото е предписано, категорични са от БЛС.

Според съсловната организация фрапиращото в случая е, че става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. Отказите за изпълнение на е-рецепта засягат дори случаите, в които е изписан най-евтиният възможен антибиотик.

Търговският интерес движи промяната в лекарствената терапията, а българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките, заявяват още от БЛС.

„Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици“, категоричен е министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. 

По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими.

„Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките“, каза още той.

От понеделник вече електронните рецепти наистина влизат в сила, ще можем да купуваме и на части лекарства с тях

Последвайте канала на

Десислава Станева
1327 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.17 | 16:36

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини