Проф. Хинков: Недостигът на лекарствени продукти е нарастващ проблем в Европа и САЩ

  • 26 септември 2023 14:17

  • 938
  • 1
©
Слушай новината Слушай новината

Министърът на здравеопазването проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на участва в Медиен дискусионен форум на тема: „Актуални предизвикателства пред лекарствоснабдяването в България“.

Недостигът на лекарствени продукти е нарастващ проблем в Европа и САЩ.

Той се разгърна още повече след пандемията от COVID-19. Най-често доставката на лекарства е свързано с производствени проблеми и други фактори. Не без значение са и геополитическите измерения, защото има зависимост от производствените суровини, които най-често са свързани с Индия и Китай, коментира здравният министър.

Само за три месеца настоящето ръководство на МЗ е разгледало над 65 сигнала относно недостиг на различни медикаменти, каза той.

Нещата с физическата достъпност до лекарството не се подобряват. Решаваме индивидуални казуси през по-голямата част от времето, каза проф. Илко Гетов - зам.-министър на здравеопазването.

Голяма част от рапортуваните недостизи са сред антибиотиците. До преди Ковид пандемията случаите на недостиг бяха по-скоро изолирани, сега има ситуации в които над 20 държави са засегнати.

В топ 3 на недостига на лекарства влизат - амоксицилин, амоксицилин/клавуланова киселина и прегабалин.

Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата посочи, че водещи са сигналите от гражданите Има сигнали в агенцията за около 70 лекарствени продукти.

Последвайте канала на

Нора Виткова
938 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.26 | 18:43

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини