Проблемът с медицинските храни у нас все още чака решение

  • 31 август 2023 14:50

  • 823
  • 0
Проблемът с медицинските храни у нас все още чака решение
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Проблемът с осигуряването на медицинските храни в България за нуждаещите се пациенти продължава да очаква своето решение. Става въпрос за състояния, водещи до т. нар. недохранване поради заболяване, известно в медицината като малнутриция. От него могат да са засегнати хора с различни диагнози, претърпели оперативни интервенции, страдащи от генетични заболявания, пациенти с онкологични, сърдечно-съдови и бъбречни проблеми и други.

За да се възстановят, а понякога и буквално, за да живеят, е нужно те да приемат като основно или допълващо хранене специфични храни със строго определено съдържание на  протеини, въглехидрати и други съставки. Здравната система подсигурява тези храни за болнични условия и една част от тях – и за домашен прием. Според експерти, обществени организации и родители обаче, списъкът с храните, които покрива Касата за домашно приложение, е крайно недостатъчен.

Вече месеци наред неправителствени организации и експерти повдигат проблема пред отговорните институции, но до момента той все още е нерешен нормативно, въпреки че в бюджета на Касата за тази година залегнаха средства за осигурявяне на медицинските храни. Ако това не се случи, съществува реален риск те да не бъдат усвоени, а за нуждаещите се пациенти да трябва да разчитат отново на дарителски кампании, тъй като цената на повечето подобни продукти е непосилна за семействата, пише Medical News.

На 29.08.2023 г. в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се проведе среща между представители на институцията, Министерството на здравеопазването (МЗ), Сдружение Общност Мостове, Национална мрежа за децата, и експерти по медицинските специалности „Педиатрия“ и „Гастроентерология“. Тема на срещата беше достъпът на пациентите до диетични храни за специални медицински цели, предназначени за ентерално хранене, като бяха обсъдени предстоящите стъпки, необходими за осигуряването им.

Срещата премина конструктивно, в дух на разбирателство, и се постигна консенсус за продължаване на работата съвместно с консултанти и експертни съвети, по включване на диагнози в Списъка на заболяванията, за чието домашно лечение на територията на страната НЗОК заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Последвайте канала на

Novini.bg
823 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини