Одобриха обновена ваксина на "Пфайзер" срещу доминантен подвариант на Омикрон

  • 30 август 2023 19:55

  • 1785
  • 5
Одобриха обновена ваксина на "Пфайзер" срещу доминантен подвариант на Омикрон
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Регулатори от Европейския съюз са препоръчали да бъде одобрена обновената ваксина срещу доминантен подвариант на варианта Омикрон на коронавируса на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" и неговия германски партньор "Бионтех", съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това би станала третата одобрена от ЕС ваксина на двете компании. Тя е предназначена за предотвратяване на заболяване от COVID-19 на възрастни и деца, като дозировката зависи от предишни ваксинации.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че комисията ѝ за лекарства при хората е препоръчала обновената ваксина за употреба при деца на възраст от 6 месеца до 4 години като част от първична серия от ваксинации с три дози и в зависимост от предишни ваксинации. Тя също така би могла да се прилага като единична доза при деца със завършен първичен ваксинационен курс срещу COVID-19 или прекарали заболяването, добавя комисията. Комисията препоръчва ваксинация с една доза на обновената ваксина за всички възрастни и деца на възраст над 5 години, независимо от предишни ваксинации.

САЩ настояват всички американци да си сложат нова бустерна доза ваксина срещу КОВИД-19 тази есен

Други производители на ваксини, сред които "Модерна" и "Новавакс", също са създали нови версии на ваксините си. "Пфайзер" и "Бионтех" са подали заявления за получаване на одобрение на обновената им ваксина и към Агенцията по храните и лекарствата в САЩ и очакват нейното решение в близките дни.

Предстои препоръката на Европейската агенция по лекарствата да бъде официално одобрена от Европейската комисия.

"Ваксината за този сезон е готова за изпращане веднага щом регулаторът вземе решение, така че хората в цяла Европа да могат да се предпазят по-добре от заболяването COVID-19", се казва в изявление на главния изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1785 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Хай

2023.08.30 | 22:20

5
Даси ги пъхат у усраните гащи

2023.08.30 | 22:09

4
Като не ги обесихме още първия път.

2023.08.30 | 21:04

3
Започва агитацията отрано.

2023.08.30 | 20:57

2
Малко ли животи погубиха? Какъв е тоя геноцид, какви са тези идиоти, които си ги слагат пък после парализирани, сърдечна недостатъчност, инсулти, инфаркти и т .н .

2023.08.30 | 20:27

1
Давайте ваксините че не ни се живее вечно......Вирусчето е слабичко но ваксинките действат,милиони жертви вече

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини