Ръст на запазените стволови клетки от новородени у нас

  • 24 юли 2023 21:59

  • 847
  • 0
Ръст на запазените стволови клетки от новородени у нас
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Родителите на 10 922 новородени са пожелали извличане и съхранение на стволови клетки от пъпната връв при раждане през 2022 г. Данните са на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". 

Интересът на бъдещите родители за съхранение на стволови клетки от пъпната връв при раждане нараства постепенно, като делът на запазените проби у нас се увеличава от 16 на 19% само за една година. По данни на Националния статистически институт в България през 2021 г. са родени 58 678 деца, а според статистиката на ИАМН за 9133 от тях са запазени стволови клетки. През 2022 г. при общо 56 917 новородени са запазени стволови клетки за 10 922 бебета.

У нас работят активно 6 тъканни банки, три от които са български. 

Излекуваха пациент от ХИВ и рак със стволови клетки

Важно е родителите да знаят, че взетите, обработени и съхранявани в България стволови клетки от пъпна връв могат да се транспортират и прилагат за лечение навсякъде по света. Стволовите клетки се извличат от кръвта и тъканта на пъпната връв, отделена и съхранена по специален начин по време на раждането. Решението за това се взема по време на бременността, като най-късно преди раждането бъдещите родители трябва да са избрали тъканна банка и да имат договор с нея, пише dnes.bg.

Предимството на съхраняваните в български тъканни банки проби е, че клетките се извличат и обработват възможно най-скоро след раждането, а това е условие за замразяване и съхранение на максимално количество живи клетки. Периодът между вземането и обработката трябва да бъде възможно най-кратък. Това е ключово в целия процес, тъй като с напредването на времето необработените клетки умират.

Към днешна дата чрез стволови клетки се лекуват повече от 100 заболявания, сред които някои видове анемия, левкемии и имунни нарушения, дори СПИН. Разработват се и иновативни терапии, базирани на стволови клетки, за подобряване на състоянието при аутизъм, за лечение на диабет тип 1 и др. Със стволови клетки могат да се възстановят тъкани и дори да се създадат цели органи. Звезди на спорта като Рафаел Надал, Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм са предприемали терапии със стволови клетки, за да лекуват травми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини