Европейската комисия даде зелена светлина на ваксината срещу бронхиолит на "ГлаксоСмитКлайн"

  • 07 юни 2023 12:26

  • 475
  • 1
Европейската комисия даде зелена светлина на ваксината срещу бронхиолит на "ГлаксоСмитКлайн"
©
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия даде зелена светлина на ваксината на британската фармацевтична компания "ГлаксоСмитКлайн" срещу респираторния синцитиален вирус, който причинява заболяването бронхиолит, което отнема живота на хиляди хора всяка година, предаде Франс прес.

Дадено е разрешение за поставяне на ваксината на възрастни хора, става ясно от днешно изявление на "ГлаксоСмитКлайн". Боледуване от бронхиолит при възрастни хора може да приключи с летален изход, уточнява Ройтерс.

Даденото разрешение е последната стъпка от процеса по разрешаване на ваксината в Европейския съюз, след като Европейската агенция по лекарствата препоръча през април употребата ѝ да бъде одобрена, предаде БТА.

Отлив от задължителните имунизации?

Миналия месец ваксината бе одобрена и от американската Агенция по храните и лекарствата, като бе дадено разрешение за поставянето ѝ на хора на и над 60 години - същата възрастова група, за която бе дадено разрешение и в Европа.

В европейските страни респираторният синцитиален вирус всяка година отнема живота на около 20 хиляди души на възраст 60 и повече години, отбелязва Ройтерс, като пояснява, че статистиката е само за смъртните случаи, настъпили в болнични заведения.

Калина Христова
475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КовидманЯк.

2023.06.07 | 13:10

1
Ако искат за.да.ходя на работа и срещу това ще си купя сертификат.За каквото искат да се ваксинирани за всички ще си купя сертификати!

Добави коментар

Водещи новини