Безплатни тестове и индивидуални режими продават съмнителни продукти за отслабване

  • 27 май 2023 08:30

  • 722
  • 0
Безплатни тестове и индивидуални режими продават съмнителни продукти за отслабване
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Безплатен тест за съставяне на "лесен и ефективен" индивидуален план за хранене с цел постигане на желаните резултати за месец преследва потребители в социалните мрежи на прага на лятото.

От потребителя се изисква да последва връзка в спонсориран пост, да въведе своите имена, пол, възраст, височина, актуално и желано тегло, причини за отслабване и много други лични данни и информация. След това той веднага получава на електронната си поща персонализирано писмо с поименно обръщение, резултатите от "теста" и покана да поръча своя индивидуален хранителен режим. Този подход засилва доверието у потребителите. Започва поредица от писма с оферти за закупуване на продукти за отслабване и рецепти с тях - разбира се, срещу заплащане. На хората им се внушава, че са получили своя индивидуален план с грижа за тях и дори и многократно да са се проваляли, този път най-накрая ще успеят, защото досега са се лишавали от любимите си храни и са консумирали само безвкусни продукти, докато с този режим това няма да е така.

„Има случаи, в които медикаментите се оказват ефективни за редуцирането на теглото, но въпросът е с цената на какво – не бива да рискуваме здравето си за бързо сваляне на килограмите, които ни притесняват. Рисковете се крият в това, че на някои от тези медикаменти съдържанието не е изследвано, не се знае верността на отправяните послания, а същевременно виждаме медици или свидетелстващи със своите разкази уж доволни от продукта потребители - често нереални“, обясни основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в предаването ReFresh за здраве по „Евроком“.

Тя посочи, че обикновено снимките се взимат от банки за изображения. „Можем да открием различни езикови версии на сайта за продажби и се оказва, че едно лице в дадена държава е Джон, в друга е Марко, а у нас е Христо.“

Когато се използва методът „свидетелства на авторитетите“,  преди да се доверим, е важно да проверим автентичността на цитираните личности. Съществува регистър на всички медицински лица и техните работни места. Там можем да проверим има ли такъв медик, къде работи, да се обадим в лечебното заведение или да се свържем с лицето чрез официалните му профили в социалните мрежи - дали го попитаме застава ли с името си зад дадения продукт. Оказва се, че има случаи на замесени и български специалисти и публични личности, без те да знаят, разказва експертът.

Какво е издайническо в подобни оферти? Обещават мигновени резултати, без усилия от страна на потребителя, като физически упражнения или спазване на диети. „Такива магически резултати няма как да бъдат постигнати, но тези, които са опитали какво ли не и желаят да влязат във форма, понякога се полъгват по тези обещания. Те се съдържат в постове във фейсбук, препращат към страници, които изглеждат като електронни магазини и места, на които човек с желание да отслабне се чувства добре. Често на тях има фалшиви материали – уж публикувани в специализирани печатни издания или излъчени по тематични телевизионни канали, като разговори със специалисти, които разказват за безвредните свойства на медикаментите и ефективността им, посочва още Руменова.

А рисковете за потребителите, освен за здравето, са и за икономическите им интереси, тъй като може да не получат нищо срещу парите си след измама или пък да получат уреди и медикаменти, с които да не постигнат желаните от тях резултати.

Нелоялните практики „продават“ и продукти с изтекъл и изтичащ срок на годност

Последвайте канала на

Десислава Станева
722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини