Откриха растение, което може да замени лекарствата с канабис

  • 03 май 2023 11:41

  • 846
  • 0
Откриха растение, което може да замени лекарствата с канабис
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Израелски учени откриха, че жълто растение, произхождащо от Южна Африка, може да проправи път към разработване на лекарства, за които в момента се използват растения от рода на канабиса, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Екип от учени от Научния институт "Вайцман" установи, че растението, наречено вълнесто чадърче, произвежда редица активни съединения, открити в канабиса, включително някои, които могат да бъдат използвани в медицината. Откритията на екипа бяха публикувани вчера в рецензираното списание "Нейчъл плантс".

Съединенията, известни като канабиноиди, се прилагат широко за облекчаване на болка, гадене, тревожност и епилептични припадъци, а списъкът на възможните им приложения нараства скоростно. Екипът на Вайцман идентифицира повече от 40 канабиноида, открити във вълнестото чадърче. Учените също проследиха поредицата от биохимични стъпки, които растението извършва, когато произвежда тези съединения, и показаха как те могат да бъдат възпроизведени в лаборатория, за да се синтезират или дори да се създадат нови канабиноиди, които понастоящем не съществуват в природата.

Въпреки че по-познатото растение канабис или коноп произвежда над 100 различни канабиноида, вълнестото чадърче е бързо растящо многогодишно растение.

"Открихме важен нов източник на канабиноиди и разработихме инструменти за тяхното устойчиво производство, което може да помогне за изследването на огромния им терапевтичен потенциал", каза Шърли Берман, която е ръководител на проучването.

Молекулярните рецептори, които реагират на канабиноиди, са често срещани при хората, не само в мозъка, но и в цялото тяло. Това предполага, че съединенията, които се свързват с тях, могат да се използват за лечение на всичко - от рак до невродегенеративни заболявания.

Вълнестото чадърче принадлежи към съвсем различно семейство растения от канабиса - сред роднините му са слънчогледите, маргаритките и марулите. Въпреки това учените отбелязват, че растението отделя опияняващи изпарения при горене, пише БТА.

Екипът на Берман секвенира целия геном на растението и използва съвременна аналитична химия, включително масспектроскопия с висока резолюция, за да определи видовете канабиноиди, които то съдържа. С помощта на ядрено-магнитен резонанс изследователите разкриват точната структура на повече от дузина от тези канабиноиди и други свързани метаболити. Те също така проследиха целия биохимичен път, свързан с производството на канабиноиди, и определиха къде точно в растението се произвеждат те.

Цюрих ще легализира пробно употребата и продажбата на канабис

Оказва се, че вълнестото чадърче произвежда канабиноиди предимно в листата си, което вероятно му дава икономическо предимство пред канабиса, който произвежда тези съединения в по-краткотрайните и трудни за събиране цветни гроздове или съцветия.

"Следващата вълнуваща стъпка ще бъде да определим свойствата на повече от 30-те нови канабиноида, които открихме, и след това да видим какви терапевтични приложения могат да имат те", каза Берман.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини