НЗОК и фармацевтите подписаха анекс до септември за лекарствата по Касата

  • 31 март 2023 13:51

  • 366
  • 0
НЗОК и фармацевтите подписаха анекс до септември за лекарствата по Касата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

От утре пациентите ще имат достъп до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Това съобщи председателят на фармацевтичния съюз Димитър Маринов след среща с ръководството на НЗОК.

По думите му разговорът е бил тежък, но конструктивен и за двете страни.

"Подписахме анекс до края на септември. В него се предвижда въвеждане на контроли, които подобряват контрола - превантивен. Тези контроли ще бъдат създадени до 1 юли, до 1 септември ще се тестват и на практика тръгват от 1 септември. Това са контролите, които подобряват - всъщност се въвежда превантивния контрол в реално време и това ще облекчи работата и на лекари, и на фармацевти и ще намали главоболието на пациентите с излишно разкарване за корекция на рецепти", обясни Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Той поясни, че по този начин лекарят много трудно ще може да сбърка диагноза, да предпише по-рано лекарствата, да предпише повече лекарства и всичко, което се контролира по административен път от НЗОК. Маринов увери, че пациентите могат да бъдат спокойни.

Ако фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие: От 1 април аптеките няма да отпускат платени лекарства

Виолета Симеонова
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини