Ако фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие: От 1 април аптеките няма да отпускат платени лекарства

  • 30 март 2023 14:39

  • 609
  • 0
Ако фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие: От 1 април аптеките няма да отпускат платени лекарства
© Pixabay

Ако до утре фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от 1 април аптеките няма да отпускат напълно или частично платени лекарства, освен ако пациентът не си ги плати сам. Това каза Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Преговорите спряха заради нови предложения на НЗОК, които са неприемливи за фармацевтите. Маринов участва в конференция, посветена на иновациите в болниците и в медицинската апаратура.

Ако не се подпише анекс към сега действащия договор между НЗОК и фармацевтичния съюз, НЗОК няма да има основание да заплаща на аптеките, които продават реимбурсирани медикаменти.

Преди дни от Българския фармацевтичен съюз изразиха позиция, в която е посочено, че няма да се съгласят да отпадне чл.17 от договора им с НЗОК, който указва, че аптеката може да отпусне по-малко от предписаното количество лекарство, ако пациентът изрази желание и съгласие. От НЗОК настояват тази възможност да отпадне, за да се спазва стриктно изписаната от лекар терапия.

Има ли опасност пациентите да останат без лекарства по НЗОК от 1 април?

От Българския фармацевтичен съюз настояват действието на сегашния договор да бъде удължено до края на април, а от НЗОК настояват да бъде удължен до края на май, предава БТА. 

Маринов допълни, че становището им е изпратено до премиера, до министъра на здравеопазването, до Надзорния съвет на НЗОК и до и.д. управителя на НЗОК, но засега няма разговори с никого.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини