Има ли опасност пациентите да останат без лекарства по НЗОК от 1 април?

  • 28 март 2023 11:10

  • 445
  • 1
Има ли опасност пациентите да останат без лекарства по НЗОК от 1 април?
© Novini.bg/ Canva

Възможно е от 1 април аптеките да спрат да изпълняват рецепти по Здравна каса, предупреждават от Българския фармацевтичен съюз. Причината е в напрежение в преговорите между организацията и здравната каса. 

Ако двете страни не подпишат рамковия договор до края на седмицата, това ще предизвика криза, от която най-много ще пострадат пациентите.

От 1 април аптеките може да не продават лекарства по НЗОК, алармират фармацевтите

„Договарянето с касата вървеше добре, подобрихме начинът на контрол – направихме го превантивен – лекарят да не може да бърка, когато предписва, и фармацевтът да не може да отпуска по грешни рецепти. Това щеше да облекчи и фармацевти, и лекари, и най-вече пациентите. Изведнъж, в последните дни на договарянето с касата се появиха искания, които на практика противоречат на нормативната уредба“, каза пред bTV Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Предложението, което е изумило фармацевтите, предвижда пациентът да не може да получава по-малко лекарства, отколкото са предписани от лекаря Ако са предписани три лекарствени продукта, но не искате едно от тях, не може да вземете другите две. Също не може да вземете предписан продукт, ако има по-малко опаковки от тези в рецептата, обясни Маринов.

По думите му това лишава българите от достъп до лечение.

bTV потърси за становище и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), откъдето отговориха писмено: „При отпускане в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени продукти, е необходимо да се спазва лекарското предписание от гледна точка, както на вида, така и на общото количество на назначената терапия. Само така ще се гарантира провеждане на назначената терапевтична схема в пълния ѝ вид и обем“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
445 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.28 | 11:55

1
говнояди долни, не стига, че никого не сте излекували, на всичкото отгоре искате да грабите хората още!

Добави коментар

Водещи новини