Египет получи над 650 000 дози от адаптираната COVID ваксина на "Пфайзер"

  • 22 март 2023 16:27

  • 266
  • 0
Египет получи над 650 000 дози от адаптираната COVID ваксина на "Пфайзер"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Египет получи 685 440 дози от адаптираната бивалентна ваксина срещу Ковид-19 на "Пфайзер" (Pfizer), съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32648

Ваксините са доставени от Хърватия, Италия и Испания в рамките на глобалната програма за равен достъп до ваксини "КОВАКС" (COVAX). 

В неделя по същия механизъм в северноафриканската страна пристигнаха 599 040 дози от Швеция и Франция. Двете пратки са част от общо два милиона дози, който трябва да бъдат доставени тази седмица. 

Министър Меджидиев: Предстои да бракуваме още 2,5 млн. ваксини, а искат да закупим нови 7 млн. дози

Подсилващата бивалентна ваксина на "Пфайзер", която е адаптирана срещу подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 беше пусната през септември м.г. Тя е одобрена за употреба както от Световната здравна организация (СЗО), така и от Египетската агенция за лекарствата. 

Препаратът ще се прилага като подсилваща ваксина за напълно имунизирани хора, заяви министърът на здравеопазването и населението на Египет Хосам Абдел Гафар. Желаещите да я получат трябва да се ваксинират чрез създадения за това сайт. 

Здравните власти в арабската република започнаха да прилагат бустерни дози на напълно ваксинирани граждани през декември 2021 година. Общо около 41 милиона от над 104-милионното население на на страната са ваксинирани, според последните данни. 

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
266 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини