Проф. Гетов: Основният проблем с цените на лекарствата е ДДС

  • 14 март 2023 10:00

  • 327
  • 2
Проф. Гетов: Основният проблем с цените на лекарствата е ДДС
© Novini.bg/ Canva

Основният проблем с цените на лекарствата е ДДС. Няма логично обяснение защо един регулиран сектор като лекарствата да бъде с 20% ДДС, а други, нерегулирани сектори да бъдат с намален или с премахнат ДДС.

Това мнение изрази пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Шефът на столичните джипита: Приложението за личните лекари ги поставя в юридически риск

"Нека да излязат тези, които след изборите ще управляват, и да кажат защо се запазва ДДС на лекарствата в този вид, каква е причината", призова той.

Според него за лекарствата по лекарско предписание извън НЗОК ДДС следва да бъде 9%, а за частта, която се заплаща от Касата – нулев. Така по думите му ще се икономисат средства, ще се осигури и по-голям процент реимбурсация.

"И едно лекарство да липсва, за един пациент, значи имаме недостиг, неудовлетворена здравна потребност, което трябва да бъде проблем на политиците, на регулаторите и т.н.", коментира проф. Илко Гетов в предаването "Преди всички".

Относно проверките на медикаменти, съдържащи псевдоефедрин, той уточни, че във Франция са установени случаи на сериозни нежелани реакции, има и няколко статии в научни списания. Затова Европейската агенция по лекарствата е започнала да преразглежда профила на безопасност на продуктите, които съдържат тази съставка.

"Може би ще се стигне до някакви ограничителни мерки", прогнозира Гетов. Според него обаче няма опасност пациентите да останат без лекарства, защото конкуренцията в този сектор е много голяма.

Неговото лично мнение е, че тези лекарствени продукти трябва да бъдат отпускани по лекарско предписание.

"Защо има лекарства, които не са абсолютно достъпни? Всеки производител решава дали в една държава да пусне едно лекарство на пазара, или не. В тази посока също се мисли за промени в законодателството на европейско ниво, така е да можем да задължим производителите да бъдат налични лекарства за всички пациенти в ЕС по едно и също време, а не да ходим до Испания, Гърция, Италия…", подчерта Илко Гетов относно лекарствения туризъм.

По темата с искането на България да се оттегли от споразумението за колективното закупуване на ваксините на "Пфайзер" срещу Covid Гетов отбеляза, че "Covid не е приключил, ще приключи тогава, когато СЗО каже – край на пандемията и трябва да сме готови за всякакви бъдещи изненади".

Радина Лазарова
327 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.14 | 17:25

2
Основния проблем не е ДДС, а надценките, които маат аптеките. Не може един медикамент на различни места да има 50% разлика.

2023.03.14 | 10:26

1
e da bre prestapnik no tvoite gospodari ot parlamenta namaliha DDS na restorantite a ne na lekarstvata koeto e porednoto vi prestaplenie

Добави коментар

Водещи новини