България ще иска прекратяване на договора с "Пфайзер" за доставка на ваксини

  • 08 март 2023 12:35

  • 667
  • 3
България ще иска прекратяване на договора с "Пфайзер" за доставка на ваксини
© Getty Images (архив)

Днес официално е подкрепено от Министерския съвет, гласувано е от всички министри, че България на заседанието на Eвропейската комисия (EK) по здравеопазване, което ще се проведе на 14-ти в Брюксел и на което ще присъствам на нарочен работен обяд, взема позиция за прекратяване на договора с "Пфайзер-Бионтех" за доставка на ваксини. Това заяви на брифинг в Mинистeрския съвет служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32654

По думите му другият вариант е да се спазват желанията на държавите-членки за необходими количества ваксини срещу коронавирус, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава за количеството, което им е необходимо с конкретен срок на годност и плащането да се извършва след такава доставка, т.е. след заявяването, а не както беше досега - с уточняване по брой население на държавата.

„Категорични сме в тази позиция“, каза министърът и допълни, че тя е подкрепена от полския министър на здравеопазването.

Меджидиев информира, че и други държави-членки, на база реакцията на България, са подкрепили позицията и така около 6-7 държави ще имат една и съща позиция на заседанието в Брюксел. Здравният министър подчерта, че България няма нужда от повече ваксини.

Нашето становище беше, че доставката на ваксини и принудата на държавите да закупуват такива големи количества, които след това да бъдат унищожавани, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за ЕК, нито за ЕС, заяви Асен Меджидиев.

Той съобщи, че България за 2022 г. е унищожила над два милиона дози ваксини благодарение на това, че преди година и половина е взето решение по брой население да бъдат определяни квотите и бяха доставени едни огромни количества ваксини, чиито срок на годност изтече.

„За тази година също предстои едно огромно количество ваксини да бъде бракувано и унищожено. Ние няма да допуснем доставка на повече ваксини и заплащане на нови дози“, заяви Меджидиев.

Аркади Шарков: Бракуваме над 5 млн. ваксини срещу COVID-19 за 2 г.

Той каза, че сме получили подкрепа от Полша, в близките дни министърът очаква видеоконферентна връзка с Чехия, Румъния, Литва. Водят се разговори със Словения и с Хърватска.

„Очаквам до вторник да се присъединят и други европейски държави“, съобщи здравният министър.

Меджидиев посочи, че този договор е взет като решение от пет държави, сред които не е България, но страната ни твърдо е потвърдила, че не е съгласна с принципа за покупка на ваксините.

Не сме съгласни с това нещо, въпросът е колко добре се чуваше нашият глас. Радвам се, че вече започват да ни чуват, каза министърът.

Според него е грешна позицията, че България е малка държава.

„Това не е така, България е силна и трябва да защитаваме държавните интереси“, посочи Меджидиев и повтори, че няма да закупим повече количества ваксини.

Попитан за сумата, която страната ни е загубила вследствие на закупените и унищожени ваксини, здравният министър каза, че "сумата е доста голяма, но всяка една държава-членка има правила за конфиденциалност и аз нямам право да съобщавам по договор цени и цифри". 

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
667 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.15 | 08:47

3
СЕГА НАПИШЕТЕ,колко са поръчните и колко са с изтичащ срок на годност в болниците ваксини??? Напишете колко стотици милиона $ ПОДАРИХМЕ на Пфаизер/САЩ?

2023.03.08 | 13:06

2
кака урса и фсзо ще ви разрешат ли да направите такова нещо? кой ще им поддържа стандарта?
Ей

2023.03.08 | 13:04

1
А виновните чиновници, който поръчаха тези отровни субстанции ЗАЩО НЕ СА ВЪВ ЗАТВОРА?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини