Благоевград ще има денонощна аптека

  • 26 януари 2023 17:26

  • 407
  • 0
Благоевград ще има денонощна аптека
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

В Благоевград най-после ще има денонощна аптека, стана ясно след поредната среща на кмета Илко Стоянов с представители на Регионалната фармацевтична колегия.

Очаква се от началото на февруари 2023 г. в Благоевград да бъде възстановена дейността на аптеки с нощни дежурства. 

Първоначално клиенти и в малките часове на денонощието ще обслужва една аптека. Впоследствие е възможно обектите да бъдат повече от един, като ще работят по график 365 дни в годината. За да бъде създадено максимално улеснение за хората, графикът ще бъде оповестяван своевременно по няколко начина.

Жителите и гостите на Благоевград ще могат да се информират чрез сайта на Община Благоевград, където ще бъдат публикувани дежурствата. Постоянна информация ще има и на електронното табло, намиращо се на фасадата на Общинска администрация. Справка ще може да бъде направена и на денонощните телефонни линии на Община Благоевград. На видно място на аптеките също ще бъде закачен съответният график.

Денонощните аптеки ще работят на гише, като целта е хората да могат да се снабдят с необходимите им лекарства по всяко време на денонощието.

Разходите по дежурствата на фармацевтите за малките часове на денонощието ще бъдат за сметка на Общината, в случай че общинските съветници подкрепят предложението на кмета, което предстои да бъде разгледано като извънредна точка утре по време на заседание.

Кога Благоевград ще има денонощна аптека?

„Благодаря на Регионалната фармацевтична колегия и на всички фармацевти, които участват в процеса. Липсата на адекватна държавна политика в тази сфера ни доведе до тук, че да седнем в дух на партньорство и разбирателство и да стигнем до този резултат заедно с РФК. Благодаря им, защото фармацевтите в този момент откликват на нуждите на обществото. Постигнахме резултат вследствие на един сериозен двустранен процес. Утре ще внеса предложение до ОбС за приемане на разчет за бъдещия бюджет и за това да бъда упълномощен да подпиша договор, за да има Благоевград своята денонощна аптека“, заяви кметът Илко Стоянов.

„В момента г-н Стоянов вдига летвата много високо и дава пример на останалите общини. Още преди година и половина Българският фармацевтичен съюз и НСОРБ са провели среща в тази посока, но до момента не са стигнали до реално решение на проблема, който касае голяма част от България. В Благоевград този въпрос се реши за 3 месеца след стартиране на преговорите. Това е без прецедент“, коментира д-р Константин Качулев, заместник-председател на РФК - Благоевград. 

От години в града няма денонощна аптека, което създаваше много неудобства на жители и гости. Фармацевтите обясняваха, че нямат финансова изгода да работят през нощта, а и не достигат кадри.

През 2021 година бяха поставени две вендинг машини за лекарства, като с това беше осигурена възможността за закупуване на медикаменти от първа необходимост и през нощта, които се отпускат без лекарско предписание.

Цветелина Кирилова
407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини