СЗО зове за незабавни действия за защита на децата от опасни лекарства

  • 24 януари 2023 09:16

  • 540
  • 0
СЗО зове за незабавни действия за защита на децата от опасни лекарства
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация призова за "незабавни и съгласувани действия" за защита на децата от замърсени лекарства, съобщава "Ройтерс".

Призивът ѝ идва след вълна от смъртни случаи сред деца, свързани със сиропи за кашлица, през миналата година.

През 2022 г. над 300 деца — предимно на възраст под 5 години — в Гамбия, Индонезия и Узбекистан са починали от остро увреждане на бъбреците, като тези смъртни случаи са свързани със замърсени лекарства, посочват от СЗО.

Става въпрос за сиропи за кашлица без рецепта, които са съдържали високи нива на диетиленгликол и етиленгликол.

"Тези замърсители са токсични химикали, използвани като промишлени разтворители и антифризи, които могат да бъдат фатални дори приети в малки количества и никога не трябва да се съдържат в лекарства", подчертават от СЗО.

По данни на организацията седем държави са съобщили, че са открили опасните сиропи през последните четири месеца. СЗО призовава своите 194 държави членки за действия с цел предотвратяване на повече смъртни случаи.

СЗО предупреди: Два индийски сиропа за кашлица могат да доведат до смърт

"Тъй като това не са изолирани инциденти, СЗО призовава различни ключови заинтересовани страни, участващи във веригата за доставка на медицински продукти, да предприемат незабавни и координирани действия", посочват от организацията.

Последвайте канала на

Калина Христова
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини