Доц. Пандов (ПП): Проблемът с недостига на лекарства е глобален, министър Меджидиев постъпва недостойно

  • 23 януари 2023 18:03

  • 557
  • 2
Доц. Пандов (ПП): Проблемът с недостига на лекарства е глобален, министър Меджидиев постъпва недостойно
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Проблемът с недостига на лекарства е глобален. ЕС има инициативата да въведе законодателни мерки и ако не предприемаме стъпки назад у нас, проблемът ще бъде решен. Има стъпки, които могат да се предприемат от Министерство на здравеопазването и без да има действащо Народно събрание. Това заяви бившият началник на кабинета на здравния министър и настоящ председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Проблемът с липсващите лекарства е структурен. Когато се прие закона, предложен от ГЕРБ, ограничението за износ на лекарства е било 65%, а не 100%. За това намаление мотиви нямаше. С министър Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в сме обсъждали, че трябва да има анализ на лекарствата в Позитивния списък. Такъв недостиг нямаше, когато се правеше одита по времето на Асена Сербезова“, обясни той.

"След август тази функционалност не е предприета и аз не получавам отговор защо сега има такъв. Искам да попитам министър Меджидиев, защо като стъпи отмени електронното изписване на антибиотици. Това позволява 100% да се проследява дали даден медикамент го има в наличност или не“, посочи доц. Пандов.

Сербезова: Здравният министър манипулира общественото мнение за недостига на лекарства

„Ние постигнахме един компромис тогава – да започнем като задължителна група за антибиотиците. Причината бе антибиотичната резистентност и по-големият контрол на този вид медикаменти“, призна бившият началник на кабинета на здравния министър. „Предприети бяха мерки, но той не ги продължи. Министър Меджидиев можеше да внесе законопроект. Ние говорихме за проблема от ноември до сега. Не е достойно да прехвърляш отговорността на някой друг“, изтъкна той.

Във връзка с увеличението на заплатите на медиците, доц. Васил Пандов каза, че може да се предложат два механизма в тази посока. „Например областните болници да получат от Министерство на здравеопазването едно целево финансиране, другото е през Закона за здравното осигуряване да има методика към НЗОК за осигуряване на медицинските специалисти“.

Мая Йорданова
557 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 22:39

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Вашата вера

2023.01.23 | 18:38

1
Не се оправдавайте , изнесохте лекарствата, досега имаше лекарства, след ПП, имало криза, алчни и продажни

Добави коментар

Водещи новини