Как ще се реши кризата с лекарствата

  • 23 януари 2023 08:21

  • 618
  • 1
Как ще се реши кризата с лекарствата
©

Министерство на здравеопазването обеща тази седмица да има доставки и успокояване сред пациентите.

"Свидетели сме на доста манипулативно отношение и спекулации с проблемите на хората. Лесно е да се обвини паралелния износ, ясно е, че проблемът не идва от там. Повече от година има проблеми с няколко продукта, има и свръхпотребление. Най-лесният начин е да обвиним паралелния износ, което пречи на търсенето на реално решение на проблема", коментира изпълнителният директор на Българската асоциация на паралелните търговци с лекарства Боряна Маринкова пред "България сутрин".

Тя призова за ясна информация какво се е случило, да има реални мерки, чрез които да се подобри достъпът до лекарства. Също така посочи като важен момент навременното уведомяване на търговците на лекарства и паралелните износители и вносители, когато има риск за някои медикаменти.

"Да се използват тези най-малко два месеца период на уведомление, за да се избегне паниката, благодарение на адекватни мерки, които решават проблема на пациента в конкретния момент. Това, което е в нашите ръце, е да насърчаваме паралелния внос, да се търсят възможности за бързи доставки, включително от всички търговци на едро", заяви Маринкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че в момента недостигът на лекарства не се дължи на износа.

Санкционират търговците на лекарства на едро заради недостига на медикаменти

"В момента наблюдаваме, че все повече хората се оправят поединично, намират лекарства по други пазари. Нека направим така, че да ги намират в България. Където има установени нарушения, трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Ограничаването на вноса на стоки няма да помогне на пациентите", убедена е Маринкова.

Друг проблем, който тя посочи, е закъснялата информация към лекари и фармацевти за недостига на лекарства. Това, че те вместо да си вършат работата с пациентите, трябва да се ровят в списъци и да проверяват медикаментите. 

"Специалистите имат ограничено време, за да я търсят тази информация, трябва активно да бъдат информирани през институциите. Експертизата на тези хора е много повече в лечение на пациентите, нека да получават информацията по лесен за тях начин", призова гостът.

Маринкова беше категорична, че проследяваните лекарства никога не са били намалявани от 400 на 60, както твърдят от МЗ. А системата проследява всички лекарства в позитивния лекарствен списък - около 4 000. 

Десислава Станева
618 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 10:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини