Санкционират търговците на лекарства на едро заради недостига на медикаменти

  • 20 януари 2023 09:46

  • 595
  • 1
Санкционират търговците на лекарства на едро заради недостига на медикаменти
©
Слушай новината Слушай новината

В Министерството на здравеопазването се състоя брифинг, в който участва здравният министър д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в. Брифингът бе свързан основно с темата за недостига на лекарства.

На него обаче бе съобщена новината, че се създава работна група съвместно с няколко министерства, която има за цел да изгради хангари за медицински хеликоптери, ще бъдат обучени и кадри. Другата седмица се очакват и първите решения на групата, която стартира работа още днес, съобщи здравният министър, който обясни, че по темата се работи изключително активно. "Целта е при наличност на медицински хеликоптер в България ние да сме готови веднага", обясни Меджидиев

"Аз съм единствено зависим от своите пациенти. Вече шести месец, въпреки че съм министър, аз се грижа за пациентите си. Това удоволствие моята предшественичка не го е имала. Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той е от доста по-дълъг период. Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки", обяви министърът на здравеопазването Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в.

В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителния списък за износ на лекарства на ИАЛ. Това е констатирало "Информационно обслужване" след одит, поръчан от предишното ръководство на Министерство на здравеопазването, обяви служебният министър Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в. Въпреки установените пропуски, не са взети мерки за отстраняването им. Единственото, което е направено от предшественичката му Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава в тази посока е смяната на формулата, посочи Меджидиев.

Затова Министерство на здравеопазването е започнало масови проверки като вече има установени търговци на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА. Срещу тях е образувано административно производство като може да се стигне и до отнемане на лиценза им, посочи Меджидиев.

Той представи резултатите от одит на "Информационно обслужване", поръчан от предшественичката му Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава.

Одитът показва, че:

-Липсва технологичен инструмент за ограничаване на отделни действия в случай на неподаване на данни или грешно подаване.

-Стистемата не използва услуга за удостоверяване на време, водят се само вътрешни логове без хеш и защита.

-Софтуерната база, която използва СЕСПА не е лицензирана.

-Системата позволява подаване на данни назад във времето спрямо текущия момент. При тестване е установено, че позволява подаване на данни до 180 дни назад, което в голяма степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния списък на ИАЛ.

-Системата няма възможност за контрол и проверка на налични количества спрямо потреблението.

-Липсва автоматизиран процес по изчисляване на наличностите.

-Генерирането на забранителния списък не е автоматизиран и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове - тоест всеки администратор може да влезе в системата и да я коригира, както му е удобно. Извършевите промени не оставят следа.

Затова Министерство на здравеопазването предлага серия законодателни промени, сред които - промяна на алгоритъма за попадане в системата, съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни за паралелен внос на лекарства, ако даден медикамент е в недостиг, при установяване на нарушения при търговците да се запечатват обектите им. Системата за наблюдение на лекарства, която сега наблюдава 60 лекарства, е направена така, че всеки би могъл да "влезе" в нея, без да остави следи, допълни той. При спад на наличността на даден медикамент под 65 % се налага забрана за износа му. Предлагаме този процент да стане 100, допълни той. По думите му в този списък трябва да попаднат медикаменти, които са животоспасяващи за населението.

Проверките на Изпълнителнтата агенция по лекарствата ще продължат докато не бъдат приети предложенията на МЗ, заяви Меджидиев.

Той отправи призив към предшественичката му Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава да обясни защо в рамките на нейното управление не са предприети мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
595 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.20 | 11:20

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини