Румъния спира временно износа на антибиотици

  • 19 януари 2023 16:56

  • 284
  • 2
Румъния спира временно износа на антибиотици
© Freepik

Румъния спира временно износа на някои антибиотици. Мярката влиза в сила за период от три месеца, съобщават от Министерството на здравеопазването. За този период страната няма да разпространява извън своите предели и лекарства като ибупрофен и парацетамол. 

Властите уточняват, че предприемат тези действия, за да могат да бъдат покрити нуждите на румънските пациенти в контекста на настоящата здравна криза.

Проблемът е глобален. Не само Румъния е засегната. Има много респираторни вируси. И се появиха определени проблеми заради нарастването на потреблението на лекарства, коментира наскоро министърът.

Сигнали за недостиг на лекарствата за грип има в аптечната мрежа в Румъния

Междувременно ръководителят на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат заяви, че в момента в Румъния има голям натиск върху звената за спешен прием заради грипния сезон.

Тази година вирусите са по-силни, след като две поредни години хората носеха маски”, коментира Арафат в Тимишоара, цитиран от БТА.

По думите му особено трябва да внимават възрастните хора и тези с диабет. 

Владимир Василев
284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
рая

2023.01.21 | 08:59

2
Отново са по-мъдри от БГ.
PaulaFox

2023.01.19 | 23:21

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини