Презапасяването с лекарства продължава

  • 12 януари 2023 14:31

  • 329
  • 0
Презапасяването с лекарства продължава
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Недостигът на лекарства засяга всички държави и това се дължи на енергийната криза, войната в Украйна, инфлацията, нарушените вериги на доставки, това че Китай отново е в пик на коронавирусната инфекция. Трябва да се търсят работещи механизми на национално ниво. Това каза проф. Илко Гетов от Европейска агенция по лекарствата в ефира пред NOVA NEWS.

Европейската агенция препоръчва да се стимулира паралелната търговия между държавите, посочи той. Необходима е цялостна стратегия и лекарствена политика, защото този дефицит ще продължи, предупреди проф. Гетов. Необходим е списък с жизненоважни лекарства и да бъде създаден гаранционен запас, допълни той.

В България не е въведено генеричното заместване, каза проф. Гетов. За да може едно лекарство да бъде заменено, пациентът трябва да се върне при лекаря и то да бъде предписано, поясни експертът.

„Не може една компания да знае всяка произведена опаковка лекарство къде се намира във веригата, а държавата със своите институции, инструменти, контролни функции да не може да регулира движението и употребата на тези лекарства“, бе категоричен той.

Здравният министър обвини Асена Сербезова за липсата на лекарства

Необходим е диалог между Министерството на здравеопазването, Агенцията по лекарства, съсловните организации – лекарски съюз, фармацевтичен съюз, пациентските организации, Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, каза проф. Гетов.

Той е категоричен, че презапасяването с лекарства продължава.

Цветелина Кирилова
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини