Здравният министър обвини Асена Сербезова за липсата на лекарства

  • 12 януари 2023 12:33

  • 699
  • 0
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

За мен липсата на лекарства е един огромен проблем като министър на здравеопазването, оценявам го като проблем от огромна важност. За мен това е проблем, касаещ националната сигурност на държавата ни. Това заяви здравният министър Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в пред медии.

„Не мога да не оценя като грешно постъпката на предишният министър Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава – не коментирам законно ли е - от наблюдавани 400 медикамента, следени за недостиг, те да се сведат до 60, и сега да се чудим как да възстановим контрола върху тези механизми“, обяви той.

Той съобщи, че на специализирания съвет днес се реши да се предолжат законодателни промени първо в тази система за контрол: „ Самият аз не съм доволен от контрола. Ще предложим на НС конкретни промени, така че да се подобри контролът върху наличностите и да предотвратим липса на медикаменти.“

„Ако видя, че има незаконни неща или в ущърб на населението, ще уведомя прокуратурата, аз съм длъжен да го направя“, допълни той.

„Насочих проблема към Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава, защото не мога да си обясня защо е променено изчисляването по тази система. Това е националната ни сигурност, трябва да осигурим медикаменти. Имам документация и виждам кой какво е направил – мотивацията не мога да кажа какво е“, коментира още министърът.

„Ще добавим животоспасяващи медикаменти в списъка с тези, които трябва да бъдат наблюдавани. Ще направим видима липсата по складовете в аптечната мрежа – всяка аптека да знае какво липсва и да го търси от други доставчици. Ще предоставим ежедневна информация на лекарите за наличността или липсата на всеки медикамент, за да може всеки лекар да прецени с кой медикамент да замести липсващия“, каза още той.

Пристигат липсващи в аптеките лекарства

Министърът уточни, че в момента се завършва проверката по складовете за наличност: „Всички доставчици в момента са мобилизирани, имаме допълнителни количества, които се доставят. Пулмикорд и Вентилин се зареждат допълнително. Следим ситуацията, не сме спрели да го правим.“

Той напомни, че ще даде възможност за флексибилност на лекарите при изписването на подходящи налични медикаменти.

Деян Денев, представител на фармацевти, уточни: „Причините за недостига са комплексни. Обсъдихме разширяване на списъка от продукти, за които се забранява износа. В момента, ако паднат количествата под 65% в складовете, даденият продукт се забранява. Ние обсъдихме този процент да се вдигне. В относително кратък срок ще се случи, тъй като ще се внесе в парламента за гласуване. Лично смятам, че увеличението трябва да е от 65% до 90% - това ще увеличи двойно количеството на наблюдаваните продукти.“

„Обединили сме се в общи рамки за законодателни промени, надявам се другата седмица да се вкарат в парламентарна комисия“, допълни министър Меджидиев.

За необходимостта от обявяване на грипна епидемия, той обясни: „Нашите представители във всяка област, спрямо цифрите и показанията за заболеваемост, решават дали има нужда от вземане на мерки като грипна ваканция.“

За контрола по изписване на антибиотици, министърът уточни, чепроверки в аптеките са единственото, което може да се направи – дали се продават антибиотици без рецепта, чрез проверка на количествата.

Цветелина Кирилова
699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини