Пристигат липсващи в аптеките лекарства

  • 11 януари 2023 09:15

  • 473
  • 0
Пристигат липсващи в аптеките лекарства
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пристигат част от липсващите в аптечната мрежа лекарства - антибиотици и антивирусни препарати. В началото на другата седмица се очакват нови доставки, съобщи пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП и съветник в Министерството на здравеопазването.

Има и уверение на генерични производители на лекарства у нас, че ще попълнят част от дефицитите, допълни Шарков. За лекарствата, за които имаме лиценз, имаме налични суровини и те могат да се произведат, за да намалят липсите, отбеляза той.

Приоритет ще бъдат доставките на медикаменти за деца, уточни той.

Кризата с лекарствата! Ето как се справят хората

Шарков напомни, че има забавяне на доставките на суровини от Китай и Индия и предупреди, че "вероятно ще имаме и други такива пикове" с недостиг на лекарства.

Няма механизъм, ако някой задържа продукти в склад поради определена търговска практика, той да бъде стимулиран да ги изведе оттам. Обмисля се ускорен паралелен внос, обясни Аркади Шарков.

"За Вентолин има уверение, че ще може да се осъществи бърз паралелен внос", каза той.

В момента предписването на Пулмикорт надхвърля с 20-30% от това по време на пандемията, което затруднява намирането на медикамента, посочи още Шарков.

Спирането на паралелния износ е противозаконно, каза още Аркади Шарков.

"Румъния се опитаха да спрат паралелния си износ, но ЕК съответно изпрати писмо с информация, че могат да бъдат санкционирани."

По думите му 25 от 27 държави в ЕС са заявили дефицит на определени лекарства.

Десислава Станева
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини