Кога Благоевград ще има денонощна аптека?

  • 06 януари 2023 12:59

  • 199
  • 0
Кога Благоевград ще има денонощна аптека?
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

От години в Благоевград няма денонощна аптека и това е проблем, който притеснява жителите на града. Всеки казва, че поне веднъж му се е налагало да търси определени лекарства извън работното си време или през почивните дни, когато аптеките са затворени, пише БНТ.

Около Коледно-новогодишните празници е имало сериозен проблем с достъпа до лекарства, като дори вендинг в машините с лекарства в града са били изпразнени.

В началото на ноември миналата година започнаха преговори между община Благоевград и магистър-фармацевтите в града.

"Общината е готова да свърши това, което е необходимо. Намерихме разбирателство, когато седнахме на масата, но тази дейност изключително много зависи и от самите фармацевти и тяхното желание да откликнат на обществените настроения. Като община ние можем да отделим средства и ще го направим. Оказва, че парите не са най-важното, но това сме готови да предоставим. Надяваме се фармацевтите да откликнат на тази подадена ръка", заяви Илко Стоянов - кмет на община Благоевград

По думите му най-големият проблем са нощните смени, които не излизат на сметка за търговеца, а и никой не иска да работи нощем, затова общината може да го компенсира.

Две кюстендилски общини са без аптеки

"Проблем с парите се оказа, че не съществува - общината и кметът откликнаха. Липсата на реформи в лекарствената политика доведе дотам да не може чисто търговски да се компенсират тези нощни смени. Труден е преходът, около 10-на години няма нощни смени, фармацевтите не дават такива смени. Предстоят разговори с хората, които предстоят да дават нощни смени. Към този етап хората не са достатъчни, но очакваме след края на празниците, когато всички са на линия, да се проведат разговори", обясни д-р Константин Качулев - зам.-председател на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград.

Очаква се положителен резултат, това е мнението и на собствениците на аптеките, посочи още д-р Качулев.

Цветелина Кирилова
199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини