Недостигът на лекарства за диабетици продължава

  • 14 ноември 2022 11:48

  • 445
  • 0
Недостигът на лекарства за диабетици продължава
© Novini.bg/ Canva

Симеон Матев коментира проблемите на диабетно болните в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS. Матев е климатолог и диабетно болен.

Той заяви, че бюрокрацията и неизвестността създават сериозни трудности на пациентите. Понякога се налага сам да заплаща в определени случаи, заради разпоредбите, сподели тойВ аптечната мрежа продължава недостигът на медикаменти, заради доставките и бюрокрацията в системата, каза Матев.

„Проблемите са не само с инсулина. Миналата седмица пациенти протестираха, защото не могат да намерят животоспасяващи лекарства”, заяви той.

В болницата в Хасково започват безплатни прегледи за диабет. Ендокринологът д-р Мирослав Балтаджиев бе категоричен, че профилактиката е важна. Рисковите групи са пациенти с наднормено тегло, артериална хипертония, с високи триглицериди или холестерол, генетична обусловеност, обясни лекарят. Безплатният преглед включва и измерване на кръвна захар, каза той. Симптомите на болестта са жажда, повишено уриниране, незаздравяващи ранички, сърбеж по тялото и гениталите, каза д-р Балтаджиев.

Липса на важно лекарство за диабетици, използвали го за отслабване

Радина Лазарова
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини