Как може да бъде решен проблемът с недостига на лекарства у нас?

  • 07 ноември 2022 11:39

  • 572
  • 2
© Freepik

Решихме веднъж месечно да се провежда такава среща и да се обменя активна информация. На първо място трябва да имаме активно информиране за причините за недостиг на лекарства. Това заяви пред журналисти Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства след края на първото заседание на Съвета за контрол на лекарствоснабдяването.

,,Ние като асоциация ще поискаме да се намали административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури, а не чрез нормативни промени'', допълни тя.

Заседава Специализираният съвет за контрол над снабдяването с лекарства

На второ място трябва да има ясни планове какво следва, когато има установен недостиг, т.е. как стига информацията до лекуващия лекар и до изписващия лекарства фармацевт, каза още Маринкова.

По думите ѝ е важно да се знае също така какви са указанията, които държавата дава към хората във веригата по предоставяне на медицинска помощ – към лекаря и към фармацевта, когато определено лекарство липсва.

Тя призова и за налагане на по-здрав контрол и недопускане на незаконни практики и престъпления с лекарства.

На въпрос какви конкретни медикаменти липсват в аптечната мрежа у нас, Маринкова отговори, че това ще се дискутира на следващите срещи на Съвета. Тя обаче подчерта, че най-важното е да се реши какво да се прави, за да не страдат пациентите при недостиг на едно или друго лекарство.

Цената на масовите лекарства за простуда скочи с между 20 и 50%

Според Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, трябва всички лекарства в складовете на едро да бъдат проследявани, за да се знае дали тези продукти се изнасят от България.

Той призна, че към днешна дата има медикаменти, които липсват по аптеките в страната, но не пожела да коментира конкретни лекарства.

Липсата на медикаменти в повечето случаи е резултат от недостиг по цялата верига - от съставките до доставките към България. На пазара има недостиг на около 10 лекарства, уточни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Той допълни, че има данни, според които търговци на едро задържат лекарства в складовете си, което води до дефицит, поради което предстоят масови проверки.

Последвайте канала на

Владимир Василев
572 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.07 | 11:44

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Емѝ...

2022.11.07 | 11:44

1
Оги Донев знае :)

Добави коментар

Водещи новини