Жизненоважно лекарство за диабетици липсва в аптеките

  • 26 септември 2022 10:41

  • 844
  • 0
Жизненоважно лекарство за диабетици липсва в аптеките
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Жизненоважно лекарство за диабетиците липсва в аптеките у нас. Става дума за медикамента "Оземпик", който се използва както за понижаване нивата на кръвната захар, така и за отслабване.

От здравното ведомство твърдят, че проблем с вноса няма и лекарството е налично. Проверка на "Дарик" показа обаче, че това не е така. Пациенти се оплакаха, че не знаят как ще протече лечението им, ако липсата на медикамента продължи.

Липсата на лекарство започва преди пет месеца, каза Катя Синанова, която има диабет тип 2 и нужда от инжекцията "Оземпик".

В позиция изпратена до Дарик радио от здравното министерство обясниха, че към настоящия момент не е установен недостиг на лекарството "Оземпик". Това обаче не е така, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

По неофициална информация от предствителството на фирмата производител вносът на медикамента е достатъчен за нуждите на страната ни.

Лекарство за диабет изчезна – използвало се свободно за отслабване

Ако това е вярно, остава съмнението, че проблемът е в разпределението на лекарството между аптеките и здравните заведения, а според специалистите медикаментът е нов, безопасен, влияе добре върху нивото на кръвната захар и няма заместител.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини