Шарков: Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства

  • 09 септември 2022 08:24

  • 963
  • 0
Шарков: Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Най-сериозните диспропорции, когато става дума за достъпа до здравеопазване, са в ценовата част. Скоростта на достигане до лекар - общопрактикуващ, специалист или лечебно заведение, се случва в рамките на два - три дни, което е изключително бързо. Така в студиото на „Здравей, България” Аркади Шарков коментира съвместно изследване на агенция „Тренд” и Експертния клуб за икономика и политика, свързано с достъпа ни до здравеопазване.

„Големите проблеми обикновено са с цената. С нея проблемите, от една страна, са защото години българското здравеопазване е поставено в ъгъла и не е било фокус на инвестиции по отношение то да бъде основна структуроопределяща сфера и функция на държавата. Вследствие на което цените в здравеопазването изостават с над пет пъти останалите в икономиката. Инфлацията действа още по-ускорително на тези диспропорции”, уточни Шарков.

МЗ предлага от 1 ноември голяма промяна при изписването на лекарства

Той посочи, че става въпрос за регламентирани доплащания. „Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства. На въпрос в изследването дали се е налагало на хората да отпадат от терапия - 20% заявяват отговарят положително. Защото не могат да си я платят. Срещу тези 20% стоят един милион души. Това са именно хората в групите над 50-годишна възраст”, подчерта здравният икономист.

Росица Валентинова
963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини