Десетки видове лекарства липсват от аптеките

  • 25 август 2022 09:01

  • 672
  • 0
Десетки видове лекарства липсват от аптеките
© Bulphoto/архив

От началото на ноември месец предписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта. По време на пандемията приемът на антибиотици беше засилен, а медицинските специалисти прогнозираха, че това може да доведе до бактериални пандемии. 

"За мен е наложително всички лекарства да бъдат с електронни рецепти, особено тези по лекарско предписание. Антибиотиците са важна група и натрупването на информация за лечебния процес е важно за правилното управление на тези процеси. Всичко това ще бъде от полза на болните и лекарите", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов в "България сутрин".

Той посочи, че електронната рецепта за антибиотиците предполага взимане на по-добри решения, а и ще се оптимизира целия процес на лечение. Гостът изтъкна, че има и други важни групи лекарства, освен антибиотиците, за които също трябва да бъде въведена електронна рецепта. 

"Десетки видове лекарства липсват на пазара. Това са най-често оригинални лекарства на фирмите-производители. За лечение на диабет липсват много лекарства", каза Костов пред Bulgaria ON AIR. 

"Процесът на увеличение на цените на лекарствата продължава. Най-често става дума за лекарства без лекарско предписание и за хранителни добавки. Този процес ще продължи до края на годината и след това. Увеличението ще стане двуцифрено. Лекарствата по лекарско предписание са силно защитени. При тях са увеличени цените на единични продукти. Всичко, което продава една аптека, не е подминато от това увеличение", изтъкна председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките.

По думите му през последните години е имало ръст в търсенето на брой опаковки, но тази година няма такъв ръст, което е индикация, че потребителите не могат да си позволят лекарства. Той очаква увеличението на цените на лекарствените продукти да е повече от 10% и да достигне 12-13%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини