"Пфайзер" сключи сделка с американското правителство за 105 милиона дози от ваксината им срещу COVID

  • 30 юни 2022 06:45

  • 720
  • 4
"Пфайзер" сключи сделка с американското правителство за 105 милиона дози от ваксината им срещу COVID
© Getty Images

Фармацевтични компании "Пфайзер" и "Бионтех" съобщиха, че са сключили с американското правителство сделка на стойност 3,2 милиарда долара за 105 милиона дози от ваксината им срещу КОВИД-19, чиято доставка се очаква да започне в края на лятото, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32003

Сделката включва също адаптирана за варианта Омикрон ваксина, която очаква одобрение от регулаторните органи, отбеляза "Пфайзер".

Консултанти на американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) във вторник препоръчаха промяна в строежа на бустерните дози ваксина срещу ковид тази есен, така че те да предпазват от разпространяващите се напоследък варианти на коронавируса.

"Бионтех" и "Пфайзер" започват да тестват върху хора универсална ваксина срещу коронавируси

Съгласно сделката американското правителство има възможност да купи до 195 милиона допълнителни дози, с което договорените дози стават общо 300 милиона, казаха компаниите.

Договорът, сключен с министерствата на отбраната и здравеопазването, обхваща различни дози за бебета, малки деца и юноши или пълнолетни, отбелязва Франс прес.

"Правителството Байдън-Харис е решено да направи всичко възможно ваксините да бъдат безплатни и лесно достъпни за американците, а това е важна стъпка, за да се подготвим за есента", заяви в комюнике министърът на здравеопазването Хавиер Бесера.

Президентът Джо Байдън поиска по-рано този месец от Конгреса да гласува нов план за финансиране на борбата срещу пандемията, възлизащ на 23,5 млрд. долара, но той още не е приет. Тъй като правителството не успя да осигури повече средства за борбата с ковид от Конгреса, то бе принудено да пренасочи 10 млрд. долара налични средства, за да плати за допълнителни ваксини и лечения, отбеляза в комюнике здравното министерство.

По-рано Белият дом съобщи, че без ново финансиране ваксини ще може да се предоставят само на хората в най-голям риск.

Очаква се новият договор да увеличи продажбите на ваксини на "Пфайзер" и "Бионтех" за 2022 г. "Пфайзер" прогнозира продажбите на ваксината срещу ковид  да възлизат на 32 млрд. долара тази година, допълва БТА.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
720 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.06.30 | 08:31

4
Вън световното правителство от здравето на хората!
Даа

2022.06.30 | 08:07

3
Не разбрахтели че не ви вярваме и неви искаме никакви ваксини пъхнетесиги у усраните гащи айде няма нужда от вашите убийствени ваксини няма да стане това което искате

2022.06.30 | 07:46

1
Кранчето е отворено,парата тече яко,никой не му пука че боклука не предпазва и от него изпукаха сума ти хора, а аналгин-хинина дето помага го спряха щото на листовката му пишело много странични ефекти.

2022.06.30 | 07:53

2
Никой не е умрял от аналгин, спряха го защото е евтин и помага, никой няма сметка от евтин лек.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини