"Бионтех" и "Пфайзер" започват да тестват върху хора универсална ваксина срещу коронавируси

  • 29 юни 2022 21:41

  • 1349
  • 3
"Бионтех" и "Пфайзер" започват да тестват върху хора универсална ваксина срещу коронавируси
© Getty Images

Компаниите "Бионтех" и "Пфайзер" ще започнат изпитвания върху хора на следващо поколение ваксина, целяща да осигури защита срещу широк спектър от коронавируси, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Тестовете ще стартират през втората половина на тази година, обяви "Бионтех", която си партнира с "Пфайзер" при разработката на препарати срещу Ковид-19. Германската компания представи бъдещите си планове пред инвеститори. 

Експерименталната работа по новата ваксина надхвърля прилагания в момента подход, като включва доза за подсилване на Т-клетките. Целта е основно да се осигури защита от тежко преболедуване, ако заразата стане по-опасна, както и да предпази от по-широко спектър вируси и мутациите им.

Двете компании обсъждат в момента с регулатори органи подобрени версии на утвърдения вече препарат срещу Ковид-19 за по-добра защита срещу варианта Омикрон и неговите подразновидности. 

От "Бионтех" обявиха също, че разработват независимо антибиотик, който убива супербактерии, станали устойчиви на използваните в момента препарати. Фирмата не уточни кога ще започне изпитвания, но разкри, че препаратът е на базата на технологията на "Фагомед", която "Бионтех" придоби през октомври миналата година. 

Разработчикът на антибиотици работи върху ензими, произведени от вируси, убиващи бактерии и разрушават клетъчната им стена.

Резистентните към лекарства инфекции се увеличават заради прекомерна употреба на антибиотици.

Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици

Според изследователи на общественото здравеопазване общият брой на хората, които умират годишно от резистентни на антибиотици инфекции в САЩ и Европейският съюз, се приближава до 70 хиляди души, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1349 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сърбеца

2022.06.30 | 06:09

3
Да ви е.ба майката масонска капиталистическа лъжлива тея ваксини ги вкарвайте на гнусните си деца бок.луци, кви ваксини са тва дет трябва да се дупчиш на 6 месеца, на времето с руските ваксини 1 ваксина и си имунизиран цял живот, а тея ла.йна западни изобщо не могат да се нарекат ваксини само крадете парите на данъкоплатеца като сте в договор с държавите от ес и сащ дет ви изкупуват отровата
Име

2022.06.29 | 22:53

2
Кого лъжете бе осрани просяци неви искаме никакви ваксини пъхнетесиги у усраните гащи айде върветвси на майнатаси и не ни занимавайте с тия ваши убийствени ваксини нямя да стане това което искате бог да ви накаже вас долни недояли мафийоти вън

2022.06.29 | 22:06

1
Пак ли ще пробутват ваксини май потока пари секна сега нова ваксина

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини