Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу коронавирус на френската компания "Валнева"

  • 23 юни 2022 18:44

  • 3656
  • 0
Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу коронавирус на френската компания "Валнева"
© Getty Images

Надзорният орган на Европейския съюз по лекарствата одобри ваксината на „Валнева“ срещу коронавирус в момент, в който договорът на компанията с Европейската комисия виси на косъм, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32768

„Валнева“ се опитва да спаси сделката с Европейската комисия, след като разрешението за пускане на ваксината в търговската мрежа беше забавено заради искания от страна на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за допълнителна информация.

ЕС вероятно ще се откаже от ваксината против ковид на "Валнева"

Първоначалното споразумение с ЕК предвиждаше поръчката на близо 60 милиона дози.

Заради забавянето на одобрението и заради факта, че страните членки от ЕС вече трябва да се справят с излишъка от ваксини срещу коронавирус, ЕК сигнализира, че иска изменения в споразумението и значително намаляване на дозите, обяви „Валнева“ по-рано този месец. 

Според изпълнителния директор на компанията обаче, ако този малък обем на доставка бъде потвърден, „Валнева“ няма да може да поддържа ваксинационната си програма. 

ЕК одобри договор за доставка на ваксини против COVID-16 от "Валнева"

Говорител на френския производител вчера заяви, че продължават обсъжданията на предложението за промяна в договора между ЕК и страните членки. Скоро се очаква и окончателното решение за одобрение на ваксината от европейските власти.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
3656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини