Испания ще ваксинира всички желаещи с четвърта доза COVID ваксина

  • 17 юни 2022 16:30

  • 1381
  • 0
Испания ще ваксинира всички желаещи с четвърта доза COVID ваксина
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Министърът на здравеопазването на Испания Каролина Дариас обяви, че четвърта доза на ваксина срещу COVID-19 ще бъде предложена на всички желаещи да се ваксинират. Досега тя беше на разположение само на хората над 80-годишна възраст и на рисковите групи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Предстои да се уточни само кога започва новата кампания по ваксинация. Най-вероятно това ще стане в началото на есента, когато е планирано да пристигнат и новите поръчани от ЕС ваксини, които са адаптирани към различните варианти на вируса, предаде БНР.

СЗО създава механизъм за споделяне на ваксини за противодействие на маймунската шарка

В телевизионно интервю министър Дариас съобщи, че решението е на Комисията по обществено здраве, въпреки че тя все още не го е одобрила официално. Според нея една от предложените след края на лятото ваксини може да е испанската "Хипра", която на този етап все още е във фазата на клинично изпитване.

Както и в предишните кампании, първо ще се ваксинират най-възрастните хора и настанените в социални домове, след което ще се премине към рисковите групи и ще се продължи по възрастов критерий.

Здравните власти продължават да припомнят, че вирусът все още циркулира сред населението и да призовават за отговорност. За последните 2 седмици кумулативната честота е нараснала с 11 пункта и е 590 случая на 100 000 жители.

По региони най-засегнат е Мадрид, където е 900 случая на 100 000 жители, а по възраст най-много са инфекциите сред тези над 80-години.

През последната седмица от COVID-19 са починали 325 души.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини