СЗО създава механизъм за споделяне на ваксини за противодействие на маймунската шарка

  • 15 юни 2022 15:06

  • 3292
  • 1
СЗО създава механизъм за споделяне на ваксини за противодействие на маймунската шарка
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че създава нов механизъм за споделяне на ваксини, за да спре епидемията от маймунска шарка в повече от 30 държави извън Африка, съобщава БТА.

В резултат на тази стъпка може да стане така, че здравната агенция на ООН да разпределя ограниченото количество ваксини между богатите страни, които могат да си ги осигурят и по друг начин.

За някои здравни експерти инициативата потенциално пропуска възможността да се контролира вирусът на маймунската шарка в африканските страни, където хората от десетилетия се заразяват с него, и е пореден пример за несправедливостта при разпределяне на ваксините, каквато се наблюдаваше при пандемията от коронавируса.

СЗО обсъжда преименуване на маймунската шарка

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че агенцията разработва инициатива за "справедлив достъп" до ваксини и лечения, която се очаква да бъде готова до няколко седмици. Механизмът беше предложен малко след като Великобритания, Канада, Франция, Германия, САЩ и други страни съобщиха за стотици случаи на маймунска шарка миналия месец.

Смята се, че ваксините срещу дребна шарка, която е сродно заболяване, са около 85 процента ефективни срещу маймунска шарка. Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге днес заяви, че е обезпокоен от бързането на някои богати страни да купят повече ваксини, без да става дума за закупуване на консумативи за Африка.

Клуге призова правителствата "да подходят към проблема с маймунската шарка, без да повтарят грешките на пандемията". Все пак той не отхвърли възможността страни като Великобритания, в която в момента е най-голямото огнище на болестта извън Африка, да получат ваксини чрез механизма на СЗО.

Той заяви, че програмата се създава за всички страни и че ваксините ще се отпускат до голяма степен въз основа на епидемичните им нужди.

"Европа остава епицентър на тази ескалираща епидемия, като 25 държави съобщават за повече от 1500 случая, или 85 процента от общия брой в световен мащаб", отбеляза Клуге.

Някои африкански експерти поставиха въпроса защо здравната агенция на ООН никога не е предлагала използването на ваксини в Централна и Западна Африка, където болестта е ендемична.

"Мястото, откъдето трябва да започне всяка ваксинация, трябва да бъде Африка, а не другаде", заяви д-р Ахмед Огуел, изпълняващ длъжността директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Африка.

Експерти: Обичайни вируси се държат странно след COVID пандемията

Той каза, че липсата на каквито и да било ваксини за борба с маймунската шарка на континента, където тази година са регистрирани повече от 1500 предполагаеми случая и 72 смъртни случая, е по-сериозна грижа, отколкото струпванията на предимно леки случаи на заболяването, за които се съобщава в богатите страни.

След като пандемията от коронавируса избухна през 2020 г., световните здравни агенции побързаха да създадат КОВАКС - подкрепяна от ООН схема за разпределяне на ваксините срещу КОВИД-19. Богатите държави обаче изкупиха по-голямата част от световните доставки и програмата КОВАКС пропусна множество цели за споделяне на дози с бедните по света.

Към днешна дата само около 17 процента от хората в по-бедните страни са получили единична доза ваксина срещу коронавирус. Някои експерти се опасяват, че същото може да се случи и с маймунската шарка.

"Както и при COVID-19, няма ясен начин за това как по-бедните страни ще могат да получат ваксини", казва Брук Бейкър, професор по право от Североизточния университет, който специализира в областта на достъпа до лекарства.

Той предупреди, че докато СЗО се опитва да определи колко дози ваксина са налични, богатите страни, които преди това са обещали дози, може да не съдействат.

В понеделник правозащитната организация "Пъблик ситизен" (Public Citizen) изпрати писмо до Белия дом, в което пита дали администрацията на Байдън ще отпусне 20-те милиона ваксини срещу дребна шарка, които САЩ обещаха през 2004 г., за да бъдат използвани от СЗО в случай на извънредна ситуация, например биологична атака.

Запитан за този ангажимент, високопоставен американски служител заяви, че правителството "проучва всички възможности", за да продължи усилията си за спиране на маймунската шарка в САЩ и в световен мащаб. Служителят заяви, че САЩ са върнали на производителя повече от 200 000 дози ваксина срещу дребна шарка, за да бъдат на разположение на други. Длъжностното лице отказа да каже дали САЩ смятат, че сегашното огнище на маймунска шарка е извънредна ситуация, която оправдава освобождаването на обещаните 20 милиона ваксини.

Мая Йорданова
3292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.06.16 | 15:08

1
Ваксинираните се заразяват перманентно от Ковид-19. Защото имунните им системи са разрушени от шиповия протеин във ваксините. Съответно, ваксинираните заболяват постоянно и накрая за съжаление изходът е летален т.е. - смърт. Хора, запомнете: няма ваксини - няма Ковид-19. Истината е една.

Добави коментар

Водещи новини