Японско проучване: Жените по-често получават кожен обрив след ваксинация с "Модерна"

  • 02 юни 2022 14:42

  • 802
  • 1
Японско проучване: Жените по-често получават кожен обрив след ваксинация с "Модерна"
© Getty Images

Японско проучване установи, че жените са значително по-склонни от мъжете да развият подобна на обрив странична реакция след поставяне на първата доза от ваксината на "Модерна" срещу Ковид-19, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Изследването е направено сред 5893 участници между май и ноември миналата година. От него става ясно, че 22,4 процента от дамите са развили забавена кожна реакции след първата инжекция в сравнение с 5,1 на сто от мъжете.

Симптомите са леки и не се смятат за противопоказание на РНК ваксината, се казва в публикация в Списанието на Американската медицинска асоциация.

Забавени кожни реакции, появили се най-рано шест дни след поставянето на препарата на "Модерна", са докладвани като рядка нежелана странична реакция в САЩ и Европа, казват японските специалисти от Централната болница на силите за самоотбрана. 

Според тях регистрираните случаи са повече в Япония. Учените смятат, че това се дължи на по-голямата осведоменост за подобни симптоми в страната. 

Рискът обриви да се появят при жените вероятно се дължи на разликата в телесното тегло, а също на хормонални фактори и такива на околната среда, казват те. 

Представители на "Модерна" в САЩ и Япония не са открити за коментар, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
802 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Даа

2022.06.03 | 08:04

1
Долни убийци и лизачи неви искаме никакви ваксини пъхнетесиги си ги у усраните гащи айде няма нужда от вашите убийствени ваксини

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини