СЗО критикува фармацевтичните компании за големите печалби през пандемията от Ковид-19

  • 04 май 2022 20:44

  • 845
  • 2
СЗО критикува фармацевтичните компании за големите печалби през пандемията от Ковид-19
© Getty Images

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус призова днес фармацевтичните компании да намалят цените на своите препарати, свързани с Ковид-19, за да станат те по-достъпни за хората по света, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31678

По думите му компаниите извличат огромни печалби с високите цени на тези медикаменти, които не са по силите на бедните държави. В изявлението си Гебрейесус критикува изобщо фармацевтичния бранш, без да назовава конкретни компании. Шефът на СЗО признава, че фармацевтичните компании трябва да бъдат похвалени за иновациите, но същевременно казва, че е неприемливо "животоспасяващи лекарства да бъдат достъпни за богатите и недостъпни за бедните", което по думите му е "нравствен провал". 

Обикновено фармацевтичните компании предлагат препаратите си в три ценови категории, така че по-бедните държави плащат за тях по-малко, отколкото по-богатите. Но при създаването на ваксините срещу Ковид-19 през миналата година много от богатите държави резервираха за себе си големи количества от първите доставки, като за бедните останаха малки количества, допълва БТА.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
845 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.04 | 22:04

2
Нали вие сте с тях бе педал
Хаха

2022.05.04 | 21:50

1
Както обикновенно критикувал наложете им таван на печалбите- неможе нали

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини