Лекарство на "Пфайзер" срещу COVID-19 не предотвратява заразяването в семействата на болни

  • 30 април 2022 16:22

  • 2265
  • 1
Лекарство на "Пфайзер" срещу COVID-19 не предотвратява заразяването в семействата на болни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Компанията "Пфайзер Инк" съобщи, че мащабно изследване на антивирусното ѝ лекарство "Паксловид" е установило, че то не е ефикасно за предотвратяване на заразата с новия коронавирус сред членове на семействата на хора, изложени на вируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

В изследването са участвали 3000 души, контактни в домакинството с човек, който има симптоми и е с положителен тест за COVID-19. Те били разделени на три групи и са приемали през устата лекарството съответно в продължение на пет дни, десет дни или са вземали плацебо.

При приемалите лекарството в петдневен курс е установена с 32 на сто по-малка вероятност да се заразят в сравнение с хората от групата, вземала плацебо. Тази стойност достига до 37 на сто при приемалите "Паксловид" за десет дни. Резултатите обаче не били статистически значими и можело да се дължат на случайност.

"Разочаровани сме от резултата на това изследване, но той не влияе върху силната ефективност и данни за безопасност, които наблюдавахме в предишното изследване за лечение на пациенти с COVID-19", се посочва в изявление на изпълнителния директор на "Пфайзер" Алберт Бурла. От компанията уточняват, че "Паксловид", който съдържа два антивирусни препарата, е одобрен в повече от 60 страни по света за лечение на високорискови пациенти с COVID-19. Препаратът бе одобрен от Европейската агенция по лекарствата в началото на годината.

Европейският лекарствен регулатор одобри хапчето на "Пфайзер" за лечение на COVID-19

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2265 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Име

2022.04.30 | 16:58

1
Я дасиги пъхате у усраните гащи тия гулпости и лекатства айде няма нужда от вашите убийствени лекарства и реклами

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини