Лекарство за астма блокира ключов протеин на коронавируса

  • 26 април 2022 09:48

  • 1730
  • 1
Лекарство за астма блокира ключов протеин на коронавируса
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Лекарство за лечение на астма и алергии се свързва и може да блокира ключов протеин, произвеждан от вируса SARS-CoV-2, с което се намалява размножаването на новия коронавирус в човешките имунни клетки, установиха учени от Индийския научен институт, цитирани от "МедикълЕкспрес".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32650

Лекарството монтелукаст се прилага повече от двадесет години за намаляване на възпаленията, предизвиквани от астма, сенна хрема и копривна треска.

В изследването, публикувано в изданието "иЛайф", учените показват, че лекарството се свързва стабилно с протеина Nsp1 на новия коронавирус, един от първите протеини, които се освобождават в човешките клетки. Той се свързва с рибозомите в имунните клетки и блокира синтеза на жизненоважни протеини за имунната система, като така я отслабва. Това означава, че блокирането на Nsp1 намалява вредите от вируса в човешкия организъм, допълва БТА.

Български учени ще изучават взаимодействието на коронавирусите с тъканите и органите

Протеинът Nsp1 засега остава непроменен в различните варианти на коронавируса и се очаква лекарствата, които го атакуват, да са ефикасни срещу всички разновидности на вируса, каза Танвеер Хусаин от индийския институт, старши ръководител на изследването.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1730 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.26 | 10:14

1
И paкията пpедпазвa, гаpантиpам на 100%

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини