СЗО предупреди за изчерпване на медицинския кислород в Украйна заради войната

  • 27 февруари 2022 20:36

  • 1173
  • 1
СЗО предупреди за изчерпване на медицинския кислород в Украйна заради войната
© СЗО
Слушай новината Слушай новината

Украинските доставки на кислород са на изчерпване заради нахлуването на Русия, като някои болници са ги изчерпали напълно, предупреди Световната здравна организация, заявявайки, че това излага на риск хиляди животи, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6600

В изявление в неделя Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО, и Анри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, призоваха за безопасно преминаване на ключови медицински доставки до нуждаещите се.

ЕС заяви, че досега е приел 300 хиляди украински бежанци и трябва да се подготви за още

Те добавиха, че СЗО се стреми да увеличи доставките, най-вероятно използвайки течен кислород и бутилки от регионални мрежи. Тези доставки ще се нуждаят от безопасни транзитни маршрути, след като напуснат логистичен коридор през Полша.

"Ситуацията с доставката на кислород се доближава до много опасна точка в Украйна. Камионите не са в състояние да транспортират кислородни доставки от заводи до болници в цялата страна, включително столицата Киев“, обявиха от здравната организация. "Повечето болници биха могли да изчерпят кислородните си запаси в рамките на следващите 24 часа. Някои вече са свършили. Това излага на риск хиляди животи", предупреждават от СЗО.

Кислородът е от съществено значение за пациенти с редица тежки състояния, включително 1700-те украинци с Covid-19, намиращи се в болници, както и тези с други критични заболявания, произтичащи от усложнения по време на бременност, раждане, сепсис, наранявания и травми, отбелязва Ройтерс . Ключовите болнични услуги също така са застрашени от недостиг на електричество, докато линейките, превозващи пациенти, са в опасност да попаднат под кръстосан огън. Украйна също така е изправена пред недостиг на зеолит, компонент, необходим за производството на медицински кислород.

Теодора Павлова
1173 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СЗО

2022.02.27 | 21:11

1
нема ли да каже нещо за колите, че времето тиктака

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини