Важно за деца лекарство липсва в аптеките

  • 13 февруари 2022 21:53

  • 5043
  • 0
Важно за деца лекарство липсва в аптеките
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Родители и лекари сигнализират за системен недостиг на важният за деца кортикостероид “Пулмикорт” в аптечната мрежа, съобщава Нова телевизия.

Родители твърдят, че от месеци едва успяват да набавят препарата. Първоначално институциите отричаха да има недостиг. Сега уверяват, че търсят решение на проблема. 

Любомира е майка на недоносено момиченце. Сблъсква се с недостига на препарата в аптеките, докато се опитва да помогне на свои близки да открият лекарството.

“Тогава около 20-25 обиколихме. Успяхме да съберем два блистера, общо взето. Навсякъде казват, че го няма", разказва Любомира Станчева от Фондация “Нашите недоносени деца”.

“Ние винаги, всяка година, имаме някакъв тип дефицит. Свикнали сме за децата да има преходни липси. Но когато те станат повече от месец или два, се усещат критично на пазара. Проблемът вече е над четири месеца, категорично”, казва доц. Рада Маркова, управител на детска поликлиника, пулмолог.

Проверка със скрита камера открива медикамента само в една аптека в София, където дори го продават без задължителната рецепта.

Извън столицата откриването на този медикамент също се оказва предизвикателство. А когато се открива, идва с ограничения - по един блистер на човек.

“Един блистер има пет дози, които могат да стигнат, в най-добрия случай, за пет дни. А на моите близки беше изписано за три месеца. И един блистер няма да им стигне”, споделя Любомира Станчева, родител на недоносено дете.

За да се справят с недостига, родители са принудени да търсят лекарството в чужбина - в съседните Гърция, Турция и Сърбия. Това трябва да правят и част от лекарите.

“Хората ги закупуват, иначе лечението на тези деца трябва да спре по принуда. Имаме и такива случаи, които при спряно лечение, децата идват с пристъпи, които трябва да овладяваме. Ние самите за клиниката, тъй като изчерпваме запасите си, трябва да намерим медикаменти и да прилагаме при деца в спешно състояние от Турция”, признава доц. Маркова.

Липсват лекарства за онкоболни

От Изпълнителната агенция по лекарствата уверяват, че се търси решение на проблема.

“Продължаваме усилията за осигуряване на допълнителни количества от други държави членки. Също така е комуникирано с компанията и възможността за осигуряване на чуждоезични опаковки при необходимост и при възможност”, заяви Богдан Кирилов, Изпълнителна агенция по лекарствата.

Работи се и по въвеждането на алтернативен продукт в аптечната мрежа.

“На финален етап е международна процедура по разрешаване за употреба на друг лекарствен продукт със същата активна съставка и същата лекарствена форма”, информира Кирилов. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини