Европейският лекарствен регулатор одобри хапчето на "Пфайзер" за лечение на COVID-19

  • 27 януари 2022 18:48

  • 1699
  • 6
Европейският лекарствен регулатор одобри хапчето на "Пфайзер" за лечение на COVID-19
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейският лекарствен регулатор одобри днес използването на хапчето срещу COVID-19 на компанията "Пфайзер" за лечение на пълнолетни пациенти в риск от тежко протичане на болестта. Това става в момент, когато Европа се опитва да разшири арсенала си за борба с варианта Омикрон на коронавируса, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31492

Одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА на латиница) позволява на държавите членки на Европейския съюз да използват хапчето, след като регулаторът миналата година даде указания за спешната му употреба.

„Модерна“ и „Астра Зенека“ също разработват ваксина срещу „Омикрон“

Италия, Германия и Белгия са сред малкото страни в ЕС, които са закупили това лекарство.

"Комитетът за лекарствени продукти за употреба при хора на ЕАЛ заключи, че ползите от лекарството надвишават рисковете при одобрена употреба" и "сега ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия за бързо решение, приложимо във всички държави - членки на ЕС", съобщи ЕАЛ.

Тази процедура на одобрение от ЕК обикновено отнема няколко часа или няколко дни.

"С одобряването на "Паксловид" тази седмица лекарствата срещу COVID-19 като част от терапевтичната стратегия на ЕС стават шест", посочи в комюнике еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес. САЩ, Канада и Израел са сред малкото страни, които вече са дали зелена светлина на лечението с хапчето на "Пфайзер".

САЩ през декември одобриха лекарството на "Пфайзер" - "Паксловид" и подобно хапче на "Мерк" - "Молнупиравир". Европейският лекарствен регулатор извършва оценка и на хапчето на "Мерк", но процедурата за одобрението му е по-дълга, защото компанията ревизира данните от изпитванията му през ноември и съобщи, че лекарството е доста по-слабо ефективно, отколкото се смяташе. Тези перорални лекарства, особено това на "Пфайзер", се смятат за обещаващи нови методи за лечение, което може да се провежда у дома още с появата на симптоми на COVID-19, за да се избегне хоспитализация и летален изход.

"Паксловид" е показал почти 90-процентна ефективност в предотвратяването на хоспитализация и летален изход при пациенти с повишен риск от тежко протичане на болестта, сочат данни на клиничните изпитвания, проведени от компанията. Германия поръча 1 милион лечебни курса с "Паксловид" в края на декември. Италия ще получи 200 000 курса през февруари с опция за покупка на допълнителни 400 000 курса.

Според компанията "Пфайзер" пациентите трябва да приемат по три хапчета два пъти дневно в продължение на пет дни. Активната съставка - нирматрелвир, потиска протеина на вируса и по този начин му пречи да се размножава. Възможни странични ефекти са загуба на вкус, диария, високо кръвно налягане и мускулни болки.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1699 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.01.28 | 02:21

6
Tiffeny Dover една мед сестра в сащ я инжектираха и умря в ефир , фазер плати на семейството й да мълчат
scarface

2022.01.27 | 19:05

1
С хапчето и в аналното отвърстие
до трета даза

2022.01.28 | 02:19

5
след третата инжекция си по-тъп от всякога
трета доза

2022.01.27 | 19:12

2
ти без съмнение по цял ден за това мечтаеш.

2022.01.28 | 02:17

4
значи със сигурност е отрова

2022.01.27 | 20:07

3
Още отрови,Никой не се връзва.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини