САЩ спряха две лекарства срещу Covid-19, не работели срещу Омикрон

  • 26 януари 2022 10:28

  • 1166
  • 0
САЩ спряха две лекарства срещу Covid-19, не работели срещу Омикрон
© Pixabay

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ заяви, че отменя спешното разрешение за двете лекарства с антитела на Regeneron и Eli Lilly ,които са закупени от федералното правителство и бяха използвани при лечението на милиони хора с Covid-19, предаде БНР.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 775

Лекарствата са лабораторно произведени  антитела, които блокират вируса. Предназначени са да предотвратят тежко заболяване и смърт, като доставят концентрирани дози  антитела в началото на инфекцията. През 2020 година президентът Доналд Тръмп получи комбинация от антитела на Regeneron, след като беше с положителен тест за Covid-19 и се възстанови бързо.

Омикрон оцелява по-дълго върху пластмаса и върху кожата

Сега обаче според американския регулатор двете лекарства - на Regeneron и Eli Lilly, не работят срещу варианта Омикрон, за който се приема, че е отговорен за 99% от инфекциите в САЩ. Затова употребата им трябва да бъде спряна . Това се случва  дни след като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разреши  употребата на ремдесивир - първото лекарство, одобрено за Covid-19, за лечение на повече категории пациенти.

 Регулаторът взе решението си въз основа на проучване  проведено с 560 пациенти, което показва почти 90% намаление на постъпването в болница, когато ремдесивир се прилага в рамките на седем дни от симптомите. Проучването е направено преди Омикрон, но се очаква  ремдесивир да запази ефективността си и спрямо последния вариант.

Теодора Александрова
1166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини