Над 370 лекарства липсват в аптечната мрежа, обяви Николай Костов

  • 20 януари 2022 20:27

  • 739
  • 1
Над 370 лекарства липсват в аптечната мрежа, обяви Николай Костов
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Над 370 лекарства липсват в аптечната мрежа. Това съобщи пред bTV Radio Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

“Списъкът с лекарства, които липсват е много дълъг. Тези медикаменти обхващат почти всички фармакологични групи - антиасматични, антиревматични, антикулагуланти и др. Сред тях има много животоспасяващи лекарства. Например против така известните напоследък лекарства, които предпазват от образуване на тромби, които ако се образуват имат животозастрашаващ ефект. Антикулагулантите се използват при бременни с хемофилия и има риск от отхвърляне на плода и от тромбози. Има налични други лекарства от групата антикулагуланти, но те конкретно за бременни не са подходящи”, обясни Костов. 

Фармацевт: Лекарствата ще поскъпнат с до 20%

По думите му  най-често причината за дефицита на лекарства е производствена.

“Свързани са с увеличеното търсене на тези медикаменти. Веригата на снабдяване с лекарствата е доста консервативна и не е гъвкава, както при бързооборотните стоки. Изискват се много месеци предварително да се поръчат лекарствата и когато са неточно поръчани, защото пазара се променя, количествата не съответстват на търсенето”, коментира още Костов. 

Той разказа, че български пациенти пътуват до Македония, Гърция и Турция, за да намерят животоспасяващи лекарства.       

Последвайте канала на

Мая Йорданова
739 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ahahah

2022.01.21 | 05:58

1
Оплачи се на министъра Сърбежова, тя нали е от вашата банда, боклук миризлив.

Добави коментар

Водещи новини