Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици

  • 20 януари 2022 09:31

  • 1127
  • 0
Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици, сочи най-голямото досега проучване по въпроса, цитирано то Би Би Си.

Бройката е по-висока от годишната смъртност от малария или СПИН.

По-бедните страни са най-засегнати, но резистентността към антимикробни препарати (АМР) застрашава здравето на всеки, се казва в доклада. Спешни инвестиции в нови лекарства и използване на съществуващите сега по-мъдро са препоръките за защита от нея.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции означава, че те стават по-малко ефективни срещу сериозни заболявания. Хора умират от обичайни и по-рано лечими инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват стават по-устойчиви на лечението.

Всяко трето дете у нас с белодробни проблеми

Представители на британското здравеопазване предупредиха наскоро, че антимикробната резистентност е „скрита пандемия“, която може да възникне на фона на Covid-19, ако антибиотиците не бъдат предписвани по-отговорно. Оценката на глобалните смъртни случаи вследствие на АМР, публикувана в авторитетното списание „Лансет“, се базира на анализ на 204 държави от екип международни изследователи, ръководен от Вашингтонския университет.

Те са изчислили, че до 5 млн. души са починали през 2019 г. от болести, в които АМР е изиграла роля, освен тези 1,2 млн. пряко причинени. В същата година СПИН се смята, че е причинил смъртта на 860 000 души, а малария – на 640 000, информира БНР.

Теодора Александрова
1127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини