Фармацевт: Лекарствата ще поскъпнат с до 20%

  • 17 януари 2022 09:53

  • 1180
  • 3
Фармацевт: Лекарствата ще поскъпнат с до 20%
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти - той отразява инфлацията". Това заяви в ефира на "Твоят ден" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 

По думите му най-голям скок в цените ще има при медикаментите, които се продават без лекарско предписание. "Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените", обясни Костов.

Той съобщи, че проблемът с дефицита на медикаменти се задълбочава. "Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди - само за специфични случаи, като например тези за астма", подчерта фармацевтът. 

Учени изработиха капки срещу COVID-19

По отношение на компенсациите той сподели, че такива има за всички бизнеси. "Платихме над 30 000 лева повече за ток в сравнение с миналата година. Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да обсъдим това в бранша", изясни фармацевтът.

Според него няма единна цена за тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от техния вид и произход. "В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите струват 15 лв., но има такива и под 10 лв.", посочи Николай Костов. 

Теодора Александрова
1180 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.17 | 12:27

3
Ами да ви е честита "подмяната" Боко крадеше ама цените бяха поносими. "Почтенните" Харвардски крадци крадат до голо. След тях и трева не никне. Като марокански скакалци са. Ще ни оглозгат до кокъл ако не ги изгоним с камъни.
факти

2022.01.17 | 11:34

2
влизаме и палим наред тикви микви кировци

2022.01.17 | 10:40

1
Най-скъпите лекарства в Европа са в България

Добави коментар

Водещи новини