Здравното министерство с важно уточнение за бустерната доза на Янсен

  • 10 януари 2022 17:06

  • 7118
  • 1
Здравното министерство с важно уточнение за бустерната доза на Янсен
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Различни са условията за прилагането на бустерна доза на Янсен в рамките на ваксинационния план, съобщават от Министерство на здравеопазването. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина.

Съкращават интервала за поставяне на трета доза

Тя може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи обаче интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.

Припомняме, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
7118 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.10 | 19:27

1
Толкова са готини ваксите и такава хубава работа вършат че можем да си ги менкаме както искаме,готино а,да си боцнем от всички ваксета може па някоя да ни спаси.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини