ЕС ще разполага до края на март с достатъчно ваксини за осигуряване на допълнителни дози

  • 01 декември 2021 15:12

  • 327
  • 3
ЕС ще разполага до края на март с достатъчно ваксини за осигуряване на допълнителни дози
© Getty Images

До края на март догодина ЕС ще разполага с достатъчно дози ваксина срещу ковид от производителите "Пфайзер" и "Модерна" за поставянето на допълнителни дози на вече имунизираните. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30217

Тя добави, че е необходимо в ЕС да бъде обсъдена възможността за въвеждане на задължително ваксиниране против новата болест. Фон дер Лайен отново призова европейците да се ваксинират и отбеляза, че обстановката се влошава там, където имунизираните са малко. По нейните думи може да се очаква от 13 декември в ЕС да започне ваксинирането и на децата.

ЕС ще започне от 13 декември да ваксинира деца срещу COVID-19

Председателят на ЕК поясни, че ако учените установят нужда съществуващите ваксини да бъдат променени заради появата на нови щамове, ще бъдат необходими 100 дни за подготовката на подобрените препарати. По нейните думи все още 1/3 от европейците, които могат да се ваксинират, не са го направили и това е твърде висок дял, защото повечето от тези хора не отказват ваксината по здравословни причини.

Досега в ЕС са ваксинирани 66 на сто от населението, уточни еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. По нейните думи появата на щама Омикрон на вируса на ковид подчертава отново нуждата от имунизация.

FDA на САЩ оценява ефективността на COVID ваксините срещу варианта Омикрон

ЕК прие днес препоръка, която предвижда държавите от ЕС да оценяват всеки ден ограниченията за пътуване заради появата на нови вирусни щамове. Комисията препоръчва държавите да подновят информационните кампании за имунизация и да ги съобразят с националните комуникационни стратегии, допълва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30217

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
327 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.12.01 | 17:29

3
Тази дропла... фон дер Лайен, колко бустера има вече:)))???

2021.12.01 | 16:24

2
Фон дер Лайен отново призова европейците да се ваксинират и отбеляза, че обстановката се влошава там, където имунизираните са малко. - ами ние пък виждаме, че е точно обратното!
Умник Гюро

2021.12.01 | 15:52

1
Значи здравите хора, които нямат проблеми с ковид, биват насила ваксинирани. А болните хора, ваксинираните, които предават заразата, се обявяват за висша класа и им се дават зелени паспорти. Това е времето на звяра, 666. Българските управници до един служат на сатаната и се продават за 30 сребърника. Анатема.

Добави коментар

Водещи новини