Великобритания препоръча по-дълго изчакване за ваксина след прекаран COVID-19 при деца от 12 до 17 г.

  • 18 ноември 2021 07:06

  • 965
  • 0
Великобритания препоръча по-дълго изчакване за ваксина след прекаран COVID-19 при деца от 12 до 17 г.
© Getty images

Във Великобритания здравите деца на възраст от 12 до 17 години бяха посъветвани да изчакат 12 седмици след заразяване с Ковид-19, преди да им бъде поставена ваксина, предаде БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

От Агенцията за здравна сигурност съобщиха, че промяната е превантивна мярка срещу малък риск от възпаление на сърдечния мускул. Учените и медиците, които съветват правителството за ваксините, препоръчаха в понеделник период от 12 седмици между първа и втора ваксина за 16- и 17-годишните. Сега те промениха съвета и за изчакване между заразяване и ваксиниране също на 12 седмици, защото има доказателства, че този период ще намали риска от миокардит, макар и да се смята, че той е минимален. Данните показват, че са възможни само девет случая на един милион поставени дози. Регистрираните досега случаи на миокардит са били доста слаби и децата бързо са се възстановили след лечение. 

Бустерната ваксинация срещу COVID повторно стимулира отслабения имунен отговор

По-дългият период обаче не важи за деца със сериозни здравословни проблеми или които живеят с уязвими по-възрастни хора. На децата между 12 и 15 години засега се препоръчва само една доза ваксина. 16- и 17-годишните могат да получават и втора. До момента половината от 16- и 17-годишните са ваксинирани с пъва доза, както и близо една трета от тези на 12 до 15 години.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини