Новата мярка за безплатните COVID лекарства не е обсъдена с Българския лекарски съюз

  • 25 октомври 2021 08:08

  • 348
  • 1
Новата мярка за безплатните COVID лекарства не е обсъдена с Българския лекарски съюз
© Pixabay

Властите обявиха, че личните лекари вече ще могат да изписват рецепти за безплатни лекарства за болни от коронавирус. До този момент това можеше да стане само в COVID зоните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Общопрактикуващият лекар д-р Маргарита Шаркова обясни, че не са получили допълнителна информация за тази промяна: „Тези лекарства не са, ако някой има COVID да отиде при личния лекар и той да ги изпише. Всеки пациент е сам за себе си – лекарства се изписват по преценка на лекуващия лекар.“

Личните лекари все още не могат да изписват безплатни рецепти за ковид лекарства

Тя призова пациентите да не тръгват към личните лекари за безплатни лекарства, защото в момента тази практика все още не е влязла в сила. Д-р Шаркова посочи, че това може да стане едва след сключване на договор между общопрактикуващите лекари и НЗОК, но тя не е оптимист по казуса.

И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID болните

„Нещата няма как да бъдат унифицирани. В този списък с безплатни лекарства има антибиотици, кортикостероиди, които ние не предписваме. Нека продължим като преди. Не е необходимо, когато нещо не върви отново отговорността да се прехвърля на личните лекари“, уточни д-р Шаркова.

По думите ѝ новата мярка не е обсъдена с Българския лекарски съюз.

Според нея пациентите срещат трудности да се сдобият с рецепта за безплатни лекарства от COVID зоните, защото лечебните звена не разполагат с необходимия за целта софтуер.

Д-р Шаркова беше категорична, че мерките са закъснели и личните лекари вече едва смогват. Притеснява се и от бум на новозаразени заради опашките за ваксини и тестове.

От днес издават удостоверения за преболедуване след антигенен тест

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.25 | 08:55

1
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини